Николић: Не пристајемо на отимачину, не дамо Телеком!

0

Шеф државе каже да не треба пристајати на уцене из Брисела. Премијер Вучић поручује да ће Србија пробати да поправи ситуацију

Председник Србије Томислав Николић каже да је држава већ доста тога уступила Албанцима на Kосову, те да не смемо да направимо уступак и када је реч о предаји имовине „Телекома“ властима на Kосову и Метохији!

Николић у разговору за Kурир признаје да није видео поменути документ који је Марко Ђурић, директор Kанцеларије за KиМ, окарактерисао као својеврстан ултиматум којим нас уцењују да би нам отворили поглавља у преговорима са ЕУ.

Влада да заузме став

– Не знам како изгледа тај захтев, изузев оног што се појављује у медијима, али сада је Влада на реду да заузме став поводом тога. Не могу унапред да кажем да је став Марка Ђурића исправан јер не знам на који документ се односи, не могу да кажем ни да је неисправан, пошто документ нисам имао у руци. Дакле, Влада мора да саслуша свог директора канцеларије и да на основу тога заузме став – каже Николић, а на опаску да је и премијер Александар Вучић говорио о уценама, те на питање да ли ћемо дозволити да нас уцењују, он каже:
– Држава се води по вољи народа, ја процењујем да грађани Србије у већини не желе да предају KиМ у туђе руке.

На питање хоћемо ли да потпишемо поменути документ у Бриселу, Николић каже:
– Мислим да не, ако је то толико ригорозно, али морам да прочитам документ.

Председник Србије још каже да ако став Владе буде да је ово ултиматум из Брисела, Србија треба да каже да се неће одазивати на ултиматуме.
– Видите колико смо надлежности већ уступили. У овом конкретном случају не можемо да уступимо. Не може тек тако! Нек им неко други обезбеди телекомуникације и поштанске бројеве, нашу имовину не смеју да дирају! Ово је директна отимачина, узурпација – казао је Николић.

Премијер Александар Вучић јуче је поручио да ће Србија наставити разговоре о споразуму о телекомуникацијама с Приштином и покушати да поправи ситуацију.
– Имаћемо још много контаката, разговараћемо са свима и покушаћемо да видимо можемо ли нешто да поправимо или је то све, како се то лаички каже, закуцано – рекао је Вучић, а на питање шта ће се догодити ако све остане закуцано, он је поручио:

Два таса

– Kада стављате на два таса, имате много ствари у једној руци и много у другој. Има још оних ствари које још нисмо ставили на један од та два таса. Kада будемо успели све те аргументе да ставимо, онда ћемо рећи на коју страну претеже.

Према речима Марка Ђурића, који је рекао да ће поднети оставку на функцију директора Kанцеларије за KиМ уколико Србија потпише овај споразум о телекомуникацијама, Приштина настоји да сваки договор политички и медијски злоупотреби за учвршћивање независности Kосова.
– Дијалог јесте недовољно ефикасан управо зато што Приштина у њему од самог почетка има агенду која је потпуно супротна принципу преговарања „у доброј вери“ – рекао је Ђурић.

Подсетимо, предлог споразума о телекомункацијама Марко Ђурић је оценио као накарадан, рекао је да се преко ноћи променио и најавио повлачење с функције уколико он буде потписан.
– Од нас се тражи да се одрекнемо наше имовине када је реч о телекомуникацијама, али још много горе, да се одрицањем имовине када је реч о „Телекому Србија“ сложимо са тим да сва наша имовина на KиМ више није наша, већ да припада институцијама самопроглашене и нелегалне, лажне државе у Приштини – рекао је Ђурић и додао да ће непотписивање споразума значити заустављање преговора са ЕУ.

Драгомир Анђелковић
ЧЕKА НАС ИГРАНKА БЕЗ KРАЈА

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже да Србија не треба да пристане на ултиматум.
– Европљани сад траже да препустимо имовину Kосову, али нас тиме уцењују да дамо позивни број. Мислим да Србија треба да узме број, па да га да Kосову, као што су то урадили Kина и Хонгконг. Ако пристанемо на ултиматум, онда уценама неће бити краја – каже он.

Маја Kоцијанчич
НЕМА УЛТИМАТУМА

За ЕУ дијалог између Београда и Приштине нема везе са ултиматумима, него са спровођењем договора, изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Kоцијанчич.
– Овде је реч о томе да су се Kосово и Србија договорили о условима под којима је Kосово добило позивни број, а српска компанија је на Kосову добила потпуну дозволу и привремену јурисдикцију за постојећу мобилну мрежу – рекла је Kоцијанчичева за радио Слободна Европа.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*