НИKОЛИЋ НЕЋЕ ДА ИЗАЂЕ ИЗ ДРЖАВНЕ ВИЛЕ: Незаконито ужива у 800 квадрата на Дедињу

0

Бивши председник Србије Томислав Николић и после скоро годину и по дана од одласка с функције шефа државе одбија да се исели из резиденције у Ужичкој 23, сазнаје незванично „Блиц“.

Николић са супругом Драгицом живи у вили на Дедињу од 800 квадрата иако му према функцији председника Националног савета за сарадњу са Русијом и Kином, на којој је сада, луксузна резиденција не припада. Упркос томе, Влада Србије не покреће питање његовог исељења.

Уочи председничких избора, априла 2017. године, било је речи о томе хоће ли се Николић други пут кандидовати. Kако је процена била да нема шансе да победи у првом кругу, што је био најзначајнији критеријум за кандидатуру, Николић је рекао да ће се повући, али је имао услов – да настави да живи у Ужичкој 23.

– Само му је вила била важна и тада му се изашло у сусрет. Мислили смо да ће после извесног времена сам схватити да му ту није место, међутим, то се није догодило – открива извор “Блица”.

У плану је била и реконструкција луксузног здања, чак је био расписан и тендер за санирање крова и унутрашњости помоћног објекта у оквиру комплекса, али се од тога одустало.

– Постојао је захтев за одређеним адаптацијама, септембра прошле године Управа за заједничке послове је расписала тендер за извођача радова, али се у међувремену, под притиском, од те замисли одустало – наводи наш саговорник.

Kако сазнајемо, Николићима је сугерисано да би било добро да се иселе, да сваким продужавањем боравка у Ужичкој шаљу лошу слику, али они засад не разматрају ту могућност.

За одржавање луксузног објекта, те за рачуне за струју, обезбеђење и за особље које је ангажовано да би помагало породици бившег председника из буџета Србије месечно се издваја око пет хиљада евра.

Ни законом, као и ниједним правним актом није прецизирано до када председници након истека мандата треба да се иселе из резиденцијалног објекта, али су Николићеви претходници то чинили одмах након престанка мандата.

Ситуација је конфузна пошто Уредба о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије одређује вилу у Ужичкој 23 искључиво као “резиденцију председника Републике”, без могућности да неки други орган или лице затражи ту вилу на коришћење. Иначе, закон каже да бивши шефови државе након истека мандата уживају у одређеним привилегијама. Неке трају само шест месеци до годину дана по истеку мандата, док се друге могу одужити и на више година, па и деценија, а све у зависности од околности.

 

блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*