Николић: Очекујем отворен удар Запада због Косова

0

Шефица Мисије Еулекса Александра Пападопуло показала је како изгледа демократија у организацијама када мисле да нека истина неће да се свиди онима који ће ту истину да прочитају, каже председник Србије Томислав Николић.

Он је синоћ разговарао са представницима мисије Еулекса у Београду, након чега Еулекс није дао сагласност за објављивање заједничког саопштења.

Председник Николић каже да је тај разговор са његове стране био отворен, а да шефица Еулекса „није рекла ниста што не би смело, са становишта њеног европејства, да се објави“.

– Мени није јасно зашто је ставила ембарго. Ја мислим да, ако разговарамо представник Еулекса и ја, медији то морају да знају. Мислим да је показала како изгледа демократија у организацијама када мисле да нека истина неће да се свиди онима који ће ту истину да прочитају – рекао је председник Николић.

Он је казао и да не би ни разговарао са Пападопуло, да је знао да ништа од тога неће бити објављено.

– Не бих са њом разговарао уопште да је рекла да нећемо ништа да објавимо из тих разговора. А опет, са друге стране, свакако да ћу да разговарам са представником Еулекса, иако су се похвалили да су смањили број особља и да је већ половина запослених у Еулексу са KиМ – рекао је Николић.

Kако „Блиц“ сазнаје, пре почетка разговора није било никаквих захтева од стране Еулекса ни по питању снимања разговора, нити фотографисања. Постојала је и могућност, да је Еулекс затражио, да свега тога не буде, али се ни то није десило. Штавише, читав разговор је протекао у мирној и конструктивној атмосфери.

Међутим, када је требало да се договори заједничко саопштење, поједини чланови Мисије Еулекса су врло бурно реаговали, да се ништа са тог састанка када је у путању Пападопуло не пушта у јавност. Занимљиво је да чак ни она није имала ништа против заједничког саопштења, и да је помало била изненађена дешавањима.

У Еулексу су за „Блиц“ рекли да немају коментар на јучерашњи догађај.

Притисак да се призна Kосово

Председник Николић је данас казао да не искључује могућност притсака од „неких европских институција са намером да наша земља призна KиМ као независну државу“.

– Имаћемо изгледа од неких европских институција отворени удар на покрајину KиМ под жељом да ваљда и ми схватимо, или некако прихватимо да је то држава – рекао је Николић.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*