Николић: Сметам некима са Запада

0

Председник Србије Томислав Николић, за „Новости“, о спекулацијама да тргује позицијом: Очекујем до идуће недеље још оваквих прљавштина. По анкети „Галупа“, шеф државе могао би да победи и у првом кругу

ПРЕМА писању медија у Србији, оних који су под утицајем или су у власништву неких са Запада, постаје очигледно да им сметам да у Србији ураде све што желе.

Овако председник Србије Томислав Николић, за „Новости“, коментарише медијске наводе да је тражио амбасадорско место у Москви и позицију председника Скупштине за сина Радомира, као услов да одустане од кандидатуре за нови мандат.

– Сада сам и политички трговац, за себе тражим амбасадорско место, а за Радомира, који уопште није посланик, функцију председника парламента – каже Николић. – Очекујем до идуће недеље још оваквих прљавштина. То је мој живот, све време борба против неправде, измишљотина, најодвратнијих лажи, сам против многих.

Напредњаци би током следеће недеље требало да донесу одлуку о томе ко ће бити њихов кандидат на председничким изборима. Као разлог за повлачење Николића из трке поједини чланови СНС наводе ризик од могућег пораза у другом кругу.

Према истраживању агенције „Медијум Галуп“, у које су „Новости“ имале увид, Николић би уз подршку целе владајуће коалиције до победе могао и у првом кругу са 50,2 одсто гласова. У том случају, друго место би припало Вуку Јеремићу, са 14,2, док би трећи био Војислав Шешељ, са 10,1 одсто гласова. Саша Јанковић би имао 7,2, а Бошко Обрадовић 6,2 процента гласова.

Кад би се Николић кандидовао самостално, без подршке напредњака, освојио би 37,2 одсто, док би остали кандидати имали нешто бољи резултат него у првом случају. На листи понуђених кандидата у овом случају није било Александра Вучића и Ивице Дачића.

Према „Галупу“, за Николића би, ако би иза њега стао само СНС, гласало 43,6 одсто бирача. Око 67 одсто испитаника који су се декларисали као присталице СНС сматра да би Вучић требало да подржи Николића, док је против тога 7,9 процената.

00toma

ТРИЈУМФ У ДРУГОМ КРУГУ

Уколико би дошло до другог круга, Николић би, по истраживању „Галупа“, однео победу без обзира на то ко му је противкандидат. У случају да то буде Јеремић, резултат би био 58 према 42 процента у корист актуелног председника. Већа разлика била би у дуелу са Сашом Јанковићем (66:34), док би Шешеља победио са 69:31.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*