Николић: Србија ће нестати ако зарате Запад и Русија!

0

Рат између Запада и Русије је немогуц́ и у том рату не би било победника, изјавио је председник Србије Томислав Николиц́.

Он је у интервјуу за РТ рекао да „ако до рата ипак дође, не питајте на којој страни ћемо бити, бићемо сломљени у сваком случају – Србија ће нестати“.

На питање како одржати добре односе са Москвом и избегнути увођење санкција Русији, председник Србије је рекао:

„Неке земље не могу да издрже руски ембарго више од шест месеци. Сматрам да ц́е у Европској унији бити велика побуна због санкција Руској Федерацији. Ево једног примера – Турска је велика земља, вец́а од неких водец́их земаља у Европи, али и даље не могу да приуште да се свађају са Русијом и морали да траже помирење. Наравно, за целокупну ситуацију крива је сама Анкара и на крају су морали да се извине и да направе уступке. Морали су да казне сами себе како би постигли мир са Русијом“.

Николић је рекао и да Србије има споразуме са НАТО и да се на Kосову и Метохији налази контигент НАТО-а.

„Без обзира на стање наших односа са Алијансом, тај контингент је једина заштита за Србе који живе на Kосову и Метохији. Имамо део полицијских снага које воде Срби, а посебно на северу Kосова и Метохије. Али полиција је полиција, а војска је војска. Албанци су формирали своје снаге безбедности уз сагласност ЕУ. Ако те снаге безбедности нападну север Kосова и Метохије, НАТО ц́е бити једина заштита. То је договор за сада. Kо зна шта може да се догоди касније? Дакле, ми имамо добар однос са НАТО-ом. То не значи да смо на њиховој страни, вец́ да не треба да их одбацимо и да одбијамо сарадњу са њима“, казао је Николић.

Он је нагласио да „Русија има много пријатеља у Европи, али Србија је њен највец́и пријатељ и то ц́е увек бити тако“, преноси „Спутњик“.

Упитан да ли постоји могуц́ност рата између Русије и Запада и каква ц́е бити позиција Србија ако рат почне, Николић је рекао:

„Мислим да је рат немогуц́. У том рату не би било победника. Kо зна какво оружје ц́е се користити? Kо зна колико би људи сваки дан било убијено? Kо то жели? Да сам ја председник најмоц́није земље на свету, и да имам најјаче оружје не бих желео такав рат, јер сам одговоран за животе других људи, а ја морам да будем много опрезнији од обичне особе. Било који грађанин може да узме оружје и крене у рат, али шеф државе треба да мисли другачије. Молим се да до тога никада не дође, јер ако би се такав сценарио обистинио, било би много ратова између Запада и Истока у Европи од 1945. Али здрав разум је преовладао, упркос тензијама и шпијунима али барем није било пуцњаве. Данас када постоји оружје које може да уништи целу земљу у једном дану, мало ко може рец́и шта би урадио ако избије рат. Ако дође до таквог рата, Србија ц́е нестати. Не питајте ме на којој страни ц́е бити Србија, јер ц́емо бити сломљени у сваком случају“.

„Хрватска не може да спречи Србију да постане чланица ЕУ“

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Хрватска не може да спречи Србију да постане чланица Европске уније.

„Уколико постигнемо договор са кључним чланицама ЕУ, ниједна од малих земља неће моћи да заустави наш процес интеграција или да иде против ЕУ“.

Николић је истакао да Србија жели добре односе са Хрватском.

„Нема разлога за свађу са Хрватском. Зашто би то радили? Сукоб може само да служи за домаћу политику. Имали су изборе, па су политичари морали да направе да изгледа као да штите Хрватску од Србије“, рекао је Николић.

Он је навео да Србија никада више неће ратовати с Хрватском, јер би то значило ратовање с НАТО.

„НАТО је јачи од нас, а ми не желимо да угрозимо животе наших људи“, рекао је Николић.

Ако се Хрватска буде понашала разумно, имаћемо добре односе, а ако не, имаћемо захладнеле односе, поручио је Николић.

Говорећи о питању миграната, Николић је рекао да Србија има довољно средстава, стрпљења и разумевања да прихвати све мигранте који долазе у земљу и да не намерава да диже зидове и ограде.

„Све док су границе ЕУ отворене, Србија ће прихватати мигранте, бринути се о њима, а посебно деци, пружати им медицинску помоћ и помагати да преживе предстојећу зиму…“, рекао је Николић.

Николић је оценио да се ЕУ не бори са тим проблемом и да Србија само жели да је Унија обавести о њеном плану, ако га буде имала.

„Јасно је да земље чланице ЕУ немају заједничку политику по питањима као што су миграције или призање Kосова и Метохије“, рекао је Николић.

Само треба да знамо колико дуго ће још примати мигранте и када ће са тим престати, тако да би и ми престали да их примамо. Нећемо дизати зидове и ограде, поручио је Николић.

„Због ограда се људи осећају као да су у концентрационом кампу. Мислим да би се тачно тако полицајци осећали гледајући људе иза ограде – као да су чувари у концентрационом кампу“, казао је Николић.

Србија би желела да има отворене границе, али би било чудно када би Аустрија, Немачка и друге земље престале да прихватају мигранте, напоменуо је Николић.

Он је упозорио да се, међутим, поставља питање шта ће Србија да ради ако у земљи 20.000 или 30.000 миграната буде живело годину или две.

„Мислим да чак и наш традиционално гостољубљив народ, који се сада према мигрантима односи као према гостима, неће моћи то да поднесе“, казао је Николић.

На констатацију да Србија, ако постане чланица ЕУ, неће моћи да спроводи независну имигрантску политику, Николић је рекао да се то не сме дозволити јер је Србија „једна од ретких кандидата са снажном и независном спољном политиком“.

Србија, у време напетих односа Русије и НАТО-а, не бира страну и то је чини јединственом, рекао је Николић и поновио опредељеност Србије да се придружи Европској унији, уз инсиситрање да не уђе у НАТО.

За односе Београда и Приштине, Николић је рекао да су тренутно на најнижој тачки, јер приштинске власти покушавају да узму српску имовину на Kосову и Метохији.

„Могли бисмо о томе постићи споразум, или би се то могло заврштити веома лоше – спремни смо за сваки исход“, додао је Николић.

Он је рекао да Србија има велики проблем са Kосовом и Метохијом, који утиче и њен однос са ЕУ.

„ЕУ зна да никада нећемо признати Kосово као независну државу, али Европски парламент, који одлучује о нашем приступу, стално говори да нам неће дозволити да постанемо члан ако не усвојимо неке правно обавезујуће билатералне споразуме са Kосовом и Метохијом“, напомено је Николић.

Упитан да ли Србија, чији је циљ чланство у ЕУ, може да заобиђе питање признања Kосова, он је рекао да пет чланица Уније не признаје независност Kосова.

 

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*