Николић: Србија се у преговорима са Приштином налази близу црвене линије!

Председник Србије Томислав Николић је изјавио да ће Влада Србије имати његову безрезервну подршку ако услове које је Приштина поставила за наставак дијалога одбаци као бесмислене, пишу Вечерње новости.

0

„На Влади је да поводом последњих потеза Приштине заузме став и изнесе га, а имаће моју безрезервну подршку ако ове ‘захтеве’ одбаци као бесмислене“, рекао је Николић за тај лист.

Навео је да су у привременим институцијама у Приштини нетачно проценили како је дошло време за постављање услова без којих се не може даље у преговорима.

„Па и сама Европска унија се уздржава од постављања услова чије би прихватање значило и прихватање независности јужне српске покрајине“, рекао је Николић.

Председник Србије је рекао и да је био у праву када је проценио да је Србија у преговорима веома близу црвеној линији коју не сме да пређе „ако поштује своју државу и њен устав“.

„Албанци преговоре користе како би им Србија пренела што више права, а ако не иде, онда мимо преговора, билатерално, траже пријем и чланство у организацијама које би требало да буду организације држава“, додао је председник.

Николић је оценио и да то није основ за искрено преговарање.

Медији у Београду су пренели да Приштина има четири нова захтева за Београд. Међутим, косовска министарка за дијалог Едита Тахири је изјавила да Приштина није поставила услове Србији, већ да је документ о којем се говори у Београду предат Бриселу 2014. године, у оквиру договора о темама о којима ће се разговарати током дијалога.

Премијер Србије Александар Вучић најавио је могућност да се у Скупштини Србије до краја ове године одржи седница о условљавањима с косовске стране у спровођењу Бриселског споразума.

Вучић и висока представница Европске уније за спољну политику Федерика Могерини сагласили су се у телефонском разговору да је неопходно у најкраћем року спровести споразуме Београда и Приштине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*