Ниш: Владика и свештеници средили запуштено гробље

Рашчишћавање одавно запуштеног старог гробља у граду на Нишави. Градоначелник и владика у акцији

0

НИШКО Старо гробље, недалеко од центра града, већ деценијама је запуштено јер ЈКП „Медиана“ тек повремено поведе бригу о њему, па су – у ишчекивању трајног решења, односно претварања у спомен-

-парк – локална самоуправа и Епархија нишка организовале уређење овог простора.

– Сада ћемо само привремено решити проблем набујалог растиња, порушених споменика и свакојаког смећа, јер нам закон не дозвољава претварање овог простора у парк. Преостаје нам само да током године осмислимо пројекат који ће бити реализован у неколико фаза, па да у наредних неколико година Старо гробље добије изглед какав му и приличи – каже градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Епископ рашко-призренски Теодосије каже да је први и најважнији корак чишћење простора око „вечних кућа“, с обзиром на то да ово гробље није активно већ неколико деценија и у веома је лошем стању. Штавише, овај део Ниша је познат и по великом броју паса луталица које несавесни власници – када им досаде – управо овде довозе и пуштају, па су регистровани и многобројни случајеви уједа не само одраслих, већ и деце.

– На Старом гробљу се, поред корова и свакојаког растиња које је прекрило хумке, нажалост, могу видети и отпаци које је неко овде оставио, па је наша обавеза да овај простор уредимо тако да Нишлије током лагодне шетње могу да се диве лепим споменицима, прочитају имена на њима и сете се оних који су живели пре њих – закључује владика Теодосије.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*