Нисмо расисти, али мигрантска деца не могу у клупе са нашом

1

Родитељи основаца из шидске општине одржали миран скуп и покренули петицију. Брину због квалитета наставе. Спремни да децу пребаце у друге школе

Нисмо расисти, ни шовинисти, сви живимо у слози без обзира на то ко је које верске припадности. Али сматрамо да мигрантска деца, не могу да похађају наставу заједно са нашом, јер школски систем није за то спреман, рекли су у уторак, за „Новости“, родитељи деце која похађају осмогодишњу школу „Филип Вишњић“ у Вишњићеву.

Они су у понедељак увече одржали миран скуп, са којег су послали поруку да не желе да њихова деца похађају наставу заједно са мигрантском, и покренули петицију, са родитељима из Адашеваца и Шида. Кажу да неће одустати, и од тренутка кад мигранти седну у клупе, децу ће пребацити у друге школе.

 

Укључивање деце миграната у школски систем, изазвало је негодовање родитеља иако им нико још званично није објаснио како ће тећи наставни програм. Траже да Школска управа Нови Сад достави елаборат о интеграцији деце миграната у школски систем, због забринутости родитеља о начину интеграције и квалитету наставе која ће се спроводити.

– Ми не знамо да ли су та деца вакцинисана, каквог су здравственог стања. Они долазе са ратних подручја. Начули смо да ће њима преводилац да преводи на арапски језик, час од 45 минута није довољан ни нашој деци. Ми немамо ништа против тога што их наша држава уводи у образовни систем, али нека они буду у посебним одељењима. Тако би лакше пратили наставу, а и неће ометати нашу децу – сматра Горан Хрчек, један од потписника петиције и отац дечака који похађа други разред основне школе у Вишњићеву. Он тврди да ће сина пребацити у оближњу школу у Јамену, само ако се деца миграната појаве у ђачким клупама.

Идеју како изађи из ове немиле ситуације Радивој Ветеха, председник Савета месне заједнице Вишњићево – нема.

– Неколико родитеља је потражило наш савет, али верујте да смо немоћни. Претрпели смо ратне године, све недаће које су нас задесиле. Једино што су нас мигранти досад заобилазили. Сматрам да та деца треба прво да се прилагоде, па после уведу у школски систем – оцењује први човек из села.

Нови протестни скуп родитеља биће одржан данас у Моровићу.

СТИЖЕ СТОТИНУ ЂАКА

На састанку који су представници Школске управе Нови Сад одржали са активом директора шидских основних и средњих школа, потврђено је да ће у школске клупе, заједно са шидским ђацима сести преко стотину деце миграната.

 

 

 

Вечерње новости

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*