Његош би се шокирао: Горски вијенац и Луча микрокозма на латиници за најбоље ученике!

0

ПОДГОРИЦА – Најбољим црногорским школарцима уз диплому „Луча“ дељена су Његошева дела „Луча микрокозма“ и „Горски вијенац“ и то на латиници. Чак је и имитација рукописа великог песника на латиници! Све оно што је стварао и писао на српском језику и ћирилици овај великан, данас у његовој Црној Гори актуелна државна политика покушава да избрише и генијалног Рада Томова „уведе у ред новог црногорског идентитета“.

„То је смишљена подвала која превазилази сва досадашња непочинства. Не знам која је потреба да се код нас Његошева дела штампају на латиници. Хрватска сигурно Крлежине књиге неће штампати на ћирилици“, каже Веселин Матовић, професор српског језика и књижевности. Проф. др Јелица Стојановић указује да се српски језик и књижевно наслеђе у Црној Гори покушавају подвести под црногорски језик и црногорско књижевно наслеђе.

„Покушавају се променити и фалсификовати историјски токови, историјско име српског језика и његово наслеђе. Говорници српског језика се не само обесправљују, него су већ потпуно обесправљени“, каже Стојановићева.

Потискивање српског језика и ћирилице траје деценијама. Пре једног века (1916) 14 угледних учитеља из Бјелопавлића животима су платили одбрану српског језика и ћирилице. А пре 13 година 26 професора из Никшића и један из Херцег Новог протестовали су због преименовања српског језика у матерњи. Платили су високу цену – остали су без посла.

Курир, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*