Њујорк Тајмс: Да ли је Београд други Берлин?

0
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

 

Епски ноћни живот, дневно уживање у кафићима, невероватни оброци и уметничко-индустријски округ је оно што Београд чини привлачним за туристе.

Овако је Њујорк тајмс описао Београд и у свом чланку поставио питање да ли је Београд заправо следећи Берлин.

Главни град Србије понекад изгледа као рођак немачких метропола. Kада се том опису дода дневно уживање у кафићима, ниске цене, талентовани млади дизајнери, невероватна кухиња и необуздани ноћни живот поређење је још интересантније.

Иако у односу на Берлин, Београду недостају културне институције светске класе попут оних у Берлину, град на ушћу Саве у Дунав нуди своју посебну привлачност са историјским четвртима, тврђавама и парковима.

У чланку који је објављен у Њујорк тајмсу описано је шта се све у Београду може видети и урадити за 36 сати, односно у петак, суботу и недељу.

Петак

Плави Дунав

Поглед на Дунав је најлепши са Kалемегдана до ког треба доћи Kнез Михајловом улицом. Историјско утврђење садржи и римски бунар, аустријски торањ са сатом из 18. века, затим дворац из 19. века и војни музеј окружен тенковима и топовима.

Уметност и трговина

Све што желите да купите можете наћи у Kнез Михајловој улици, од сувенира, књига, одеће, новина и хране. Ова пешачка зона која води до Kалемегдана препуна је уличних уметника, али и зграда чије фасаде датирају из 19. и 20. века, а које осликавају дух нео-класичног, нео-ренесансног и роматичарског периода.

Испод моста

Током дана, Савамала округ испод Бранковог моста привлачи својим уметничким галеријама и културним центрима, док увече постаје невероватно место ноћног живота препуно барова и клубова.

Субота

Јутарња кафа

Kофеин је гориво Београда чији се становници током викенда окупљају у кафићима.

Додатне знаменитости

Музеј историје Југославије је место које ће вас вратити у прошлост ове земље чији је оснивач и вођа деценијама био Јосип Броз Тито.

Недеља

Најлепши историјски део Београда, Земун, идеалан је за недељну шетњу.

Најупечатљивија је свакако Гардош кула позната и као Миленијумска кула из 19. века са које се пружа невероватан поглед на град.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*