Njujork Tajms: Da li je Beograd drugi Berlin?

0
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

 

Epski noćni život, dnevno uživanje u kafićima, neverovatni obroci i umetničko-industrijski okrug je ono što Beograd čini privlačnim za turiste.

Ovako je Njujork tajms opisao Beograd i u svom članku postavio pitanje da li je Beograd zapravo sledeći Berlin.

Glavni grad Srbije ponekad izgleda kao rođak nemačkih metropola. Kada se tom opisu doda dnevno uživanje u kafićima, niske cene, talentovani mladi dizajneri, neverovatna kuhinja i neobuzdani noćni život poređenje je još interesantnije.

Iako u odnosu na Berlin, Beogradu nedostaju kulturne institucije svetske klase poput onih u Berlinu, grad na ušću Save u Dunav nudi svoju posebnu privlačnost sa istorijskim četvrtima, tvrđavama i parkovima.

U članku koji je objavljen u Njujork tajmsu opisano je šta se sve u Beogradu može videti i uraditi za 36 sati, odnosno u petak, subotu i nedelju.

Petak

Plavi Dunav

Pogled na Dunav je najlepši sa Kalemegdana do kog treba doći Knez Mihajlovom ulicom. Istorijsko utvrđenje sadrži i rimski bunar, austrijski toranj sa satom iz 18. veka, zatim dvorac iz 19. veka i vojni muzej okružen tenkovima i topovima.

Umetnost i trgovina

Sve što želite da kupite možete naći u Knez Mihajlovoj ulici, od suvenira, knjiga, odeće, novina i hrane. Ova pešačka zona koja vodi do Kalemegdana prepuna je uličnih umetnika, ali i zgrada čije fasade datiraju iz 19. i 20. veka, a koje oslikavaju duh neo-klasičnog, neo-renesansnog i romatičarskog perioda.

Ispod mosta

Tokom dana, Savamala okrug ispod Brankovog mosta privlači svojim umetničkim galerijama i kulturnim centrima, dok uveče postaje neverovatno mesto noćnog života prepuno barova i klubova.

Subota

Jutarnja kafa

Kofein je gorivo Beograda čiji se stanovnici tokom vikenda okupljaju u kafićima.

Dodatne znamenitosti

Muzej istorije Jugoslavije je mesto koje će vas vratiti u prošlost ove zemlje čiji je osnivač i vođa decenijama bio Josip Broz Tito.

Nedelja

Najlepši istorijski deo Beograda, Zemun, idealan je za nedeljnu šetnju.

Najupečatljivija je svakako Gardoš kula poznata i kao Milenijumska kula iz 19. veka sa koje se pruža neverovatan pogled na grad.
B92

POSTAVI ODGOVOR

*