Њујорк тајмс и Фајненшел тајмс: Геј премијерка модернизује српску бирократију

0

Kандидаткиња за премијерку Србије Ана Брнабић одлучно се суочила са противницима излагањем у Скупштини и у пркосном тону директно одговорила на увреде, рекавши да ће на нападе одговарати истином и чињеницама а да пред собом има велике циљеве и да гледа у будућност, пише данас Њујорк тајмс.

То је иначе други опšишран текст који је Њујорк тајмс посветио избору премијера и владе Србије за последња три дана.

Лист подсећа да је Запад поздравио као историјску одлуку председника Србије Александра Вучића да на чело земље по први пут дође жена и особа која се отворено декларише као геј.

У Србији, међутим, констатује Њујорк тајмс, конзервативни политичари ту одлуку сматрају делом „завере Запада“, док су критичари с леве стране спектра и неки припадници ЛГБТ популације омаловажавали Брнабићеву као Вучићеву марионету.

Лист истиче да је Брнабић у говору у Скупштини позвала посланике да јој се придруже како би модернизовали друштво, реструктурирали привреду, подржали младе предузетнике, зауставили одлив мозгова и обуздали јавну потрошњу.

Тај говор је и најдужи који је јавност досад чула од будуће премијерке, додаје лист и напомиње да је она после именовања углавном препуштала Вучићу да одовара на критике.

По уставу Србије, премијер је моћнији од председника, али Вучићеви противници су убуђени да он жели да помери равнотежу моћи ка председништву и да користи Брнабићеву за то, наводи њујоршки дневник.

Вучић је рекао да ће она наставити политку његове владе да Србију, која жели да уђе у ЕУ, трансфомише у атрактивну дестинацију за директна страна улагања, али с именовањем Брнабићеве, Вучић ће имати готово потпуну конролу над институцијама у земљи.

Њујорк тајмс додаје и да је ентузијазам оних који су подржавали нову улогу Брнабићеве спласнуо када је предложила будуће министре, а од свих, како оцењује лист, „највише запањује“ предлог да министар одбране буде „изразито про-Руски оријентисани“ бивши министар рада Александар Вулин.

Пословни дневник „Фајненшел тајмс“ (ФТ) пише да се очекује да српски посланици потврде номинацију Ане Брнабић за премијера, чиме ће се конзервативна балканска земља наћи у малој групи земаља, од којих су већина либералне и западноевропске, које имају отворено геј лидере.

Лист у тексту под насловом „Kонзервативна Србија спремна за првог отворено геј лидера“ наводи да би мандатарка за састав српске владе желела да више буде позната по томе шта је урадила за е-управу, него по свом сексуалном опредељењу.

ФТ наводи да „скептици верују да именовања попут овог Брнабићеве представљају илузију политичке промене, док моћни лидери задржавају контролу“, али и примећује да је Брнабић, „без обзира на то што никада пре није обављала јавну функцију, брзо добила похвале за модернизовање српске бирократије“.

Лист цитира Лоика Трегура, стручњака за Балкан са француског Универзитета у Лилу, који тврди да ће због тога „што никада није изабрана на функцију, она патити од мањка легитимитета унутар саме коалиције (председника Србије Александра) Вучића“.

То је „одјек ширег регионалног тренда“, каже он и даје примере Пољске и Румуније, те подсећа да је „овакво председниковање већ постојало под бившим председником Србије Борисом Тадићем.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*