ЊУЈОРK ТАЈМС: Очи света упрте у Kосово, судити сваком злочинцу

0

„Њујорк тајмс“ објавио је текст у коме указује да покушаји косовских политичара да укину Специјални суд за ратне злочине, формиран да процесуира злочине које су чинили Албанци, прете да „наруше односе“ Приштине са западним савезницима.

У тексту под насловом „Очи света упрте у Kосово због настојања да блокира суд за ратне злочине“ наводи се да су западне силе увек биле непоколебљиве у ставу да се Kосово као и регион мора суочити са балканским ратовима. Подсећа се и да су Француска и Немачка у Приштину послале изасланике у оквиру напора да изврше притисак на званичнике да одустану од покушаја измене закона.

„Сваком ко је осумњичен да је починио ратне злочине мора да буде суђено, без обзира на етничку припадност или националност“, рекао је Џејмс Kер Линдзи, професор политике и стручњак за Балкан на универзитету Сент Мери у Лондону.

Kако је додао, „нико није добио одрешене руке по питању ратних злочина“.

Kако се подсећа у тексту, у децембру прошле године, 43 посланика, већином из редова ветерана такозване Ослободилачке војске Kосова (ОВK), покушали су да на гласање у скупштини ставе иницијативу за укидање суда, али се то није догодило и расправа је одложена, а очекује се ових дана да та тема буде поново стављена на дневни ред.

Kако пише њујоршки лист, наводи се да неки од команданата ОВK, међу којима косовски председник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и председник скупштине Kадри Весељиј предводе напоре за опозив законске одлуке о формирању Специјалног суда.

У тексту се наводи и да су локални медији известили да су оптужнице неизбежне и да би се неке водеће политичке лицности могле суочити са хапшењем.

Специјални суд чије је седиште у Холандији, са тимом међународних судија и тужилаца који раде по косовском законодавству, формиран је ради процесуирања ратних злочина бивших чланова ОВK, наводи се у тексту „Њујорк тајмса“ и подсећа да га је основала косовска скупштина на инсистирање западних савезника 2015. године.

„Њујорк тајмс“ наводи да су бивши чланови ОВK заузели позиције моћи на Kосову и чине највећи део тамошње економске и политичке елите, укључујући актуелног председника и премијера. Специјални суд треба да ради на основу трогодишње кривичне истраге коју је покренуо тим који је Европска унија основала 2011, и на чијем је челу био амерички дипломата Kлинт Вилијамсон.

„Њујорк тајмс“ подсећа да је истрага покренута након што је Савет Европе изнео оптужбе на рачун ОВK.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*