Njujork Tajms: Rusija podriva mirovne napore NATO na Balkanu!

Ruska aktivnost u balkanskim zemljama podriva napore NATO-a na održanju mira u regionu i provocira novu etapu napetosti, piše New York Times.

0

Rusija podstiče napetost na Kosovu koristeći političke podele u regionu koji je nekad posmatran kao primer trijumfa moćne američke diplomatije, a koji sad naglašava sve veće izazove sa kojima se suočavaju NATO i EU, piše New York Times.

„Rusija vidi kako joj se Zapad iza leđa meša u njene poslove i predsednik Vladimir Putin želi da pokaže da može da uzvrati”, smatra Dimitar Behev, stručnjak za Rusiju i Balkan i direktor instituta za evropsku politiku u Sofiji. „Oni vide Balkan kao slabu tačku Zapada i koriste ga za širenje svog uticaja i jeftino demonstriranje moći”, prenosi njegove reči američki list.

Pukovnik Korvin Lask, američki komandant multinacionalne borbene grupe NATO-a na istoku Kosova smatra da su srpski izbori razlog za oštrije izjave srpskih zvaničnika po pitanju Kosova i da Rusija vodi igru. Ali on sumnja da Moskva želi direktne sukobe na Balkanu.

„Bilo bi to iracionalno, jer je to bitka koja se ne može dobiti”, rekao je NATO komandant . „Niko ne bi mogao bez gubitaka da izađe iz tog sukoba.”

U Dečanima 20 srpskih monaha održava srpski pravoslavni manastir iz 14. veka, koji je prepoznat kao svetska kulturna baština i koji NATO trupe čuvaju od napada nesrpskog stanovništva. Iguman manastira, otac Sava Janjić, kaže da se nacionalističke izjave iz Srbije „često vraćaju nama kao bumerang”.

S obzirom da nemaju svoju vojsku, većina etničkih Albanaca vidi NATO trupe kao zaštitnike njihove države Kosova, piše  New York Times.

„Oni su ovde da nas brane od Srba ako oni hoće da nagrnu nazad”, kaže Belkiza Sahatki, 46, majka troje dece, koja radi u prodavnici obuće u srpskom delu Mitrovice.

Mnogi Srbi koji žive na Kosovu, međutim, snage alijanse opisuju pre kao okupatore nego kao zaštitnike, kaže Ljiljana Milić, koja ima farmu na putu između Mitrovice i Prištine.

„Oni ne štite nikoga, sigurno ne nas”, kaže ona. „Došli su da okupiraju ovu zemlju i sada sede u svojim bazama. Gde su bili kada su ljude isterivali iz njihovih kuća usred dana?”

Istovremeno gospođa Milić optužuje srpske političare u Beogradu za nesreću kosovskih Srba. „Oni samo pričaju, pričaju o tome da će nas braniti”, kaže ona. „Ali sve što rade je da vode računa o svojim interesima.”

Ruska reč

POSTAVI ODGOVOR

*