Њујорк Тајмс: Вучићева победа приближавање аутократији

Победа председника Владе Србије Александра Вучића на изборима за шефа државе приближила је Србију аутократији, пише Њујорк Тајмс.

0

Мада је функција шефа државе углавном церемонијална, Вучић може изабрати наследника на позицији премијера и учврстити своју моћ, наводи амерички лист.

Њујорк Тајмс тврди да је Вучић строго ограничио слободу медија и маргинализовао опозицију. После окончања избора, сваког дана на улице Београда излазе хиљаде демонстраната, углавном младих људи, уз транспаренте „Доле диктатура“ и „Вучићу, украо си изборе“.

С друге стране, Вучић истиче да чињеница да власт није спречила протесте представља „знак демократије“.
Њујорк Тајмс пише да би Вучић посвећеност демократији могао демонстрирати обнављањем слободе штампе, омогућавањем изношења другачијег мишљења и независном истрагом везаном за тврдње о застрашивању бирача.

Лист наводи да европски лидери у Вучићу виде стабилност и надају се да ће он задржати Србију на путу ка прикљућењу Европској унији, упркос расту руског утицаја на Балкану и његовој контроли свих политичких институција и медија.

Према оцени Њујорк Тајмса, препуштање Вучићу такве контроле представљало би изневеравање основних вредности ЕУ, као и Срба који на Унију гледају као на светионик демократских права и слобода.

Њујоршки лист указује да се све то догађа у време када источноевропски и средњеевропски лидери окрећу леђа демократији.

ФоНет

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*