Ноам Чомски: Власт „неизабраних бирократа“ води трагедији ЕУ

0

Раст десничарских емоција и покрета против естаблишмента, као резултат пропасти неолибералне политике у Европи, могу да доведу до трагичног распада ЕУ.

То мишљење је изнео Ноам Чомски, уз наводе да би победа десничарске кандидаткиње за председницу Француске Марин Ле Пен на председничким изборима проузроковала иницијативу за иступање Француске из заједнице европских држава.

“Ако Унија доживи распад, мислим да би то био трагичан развој догађаја. Неолиберална политика је дизајнирана тако да води стагнацији или чак одбацивању већег дела популације, подрива демократију и та тврдња је истинитија у примеру Европске уније, него у САД“, рекао је Чомски.

Према његовим речима, резултат свега тога је бес обичних луди због распада свих нада о бољој будућности.

“Иако је европска интеграција једна од великих достигнућа после Другог светског рата, постала је практично дисфункционална. Естаблишмент створен на основу једне валуте, без праве политичке структуре је рецепт за катастрофу. Нема механизама за богате секторе да помогну сиромашним у тешким тренуцима. Постоји ригидна структура у неким европским државама попут Грчке и Италије, које немају контролу над валутом и не постоји систем који то компензује, као што је случај са федералном структуром у САД. У Европи, ко год буде изабран и на којој год се страни политичког спектра налази, политике остају исте јер те политике не одређују политике државе, већ иду неизабраним бирократама, тако да државе ЕУ не могу да делују у свом интересу“, истиче Чомски.

Додаје да је агенда појединих група, попут оне коју је формирао бивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис испуњена намером да се спаси ЕУ, тако што ће се проблеми решавати далеко конструктивнијим приступом.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*