„Noge su mi se tresle kada sam prvi put pustio sirenu“

0

– Kada je 24. marta 1999.godine u 19.58 časova došlo do napada na našu zemlju i kada sam dobio depešu da oglasim prvu vazdušnu opasnost u Nišu, nisam mogao da verujem da je moguće da u 21. veku izbije rat na ovim prostojima. Noge su mi se tresle dok sam išao ka sireni. Kolege koje su došle u 20 časova da me zamene u smeni, pitale su me treba li mi voda jer sam bio beo kao kreč.

Ovim rečima počinje ispovest za „Blic“ Zoran Stojiljković (66), nekadašnji operativac Službe osmatranja obaveštavanja i uzbunjivanja i čovek koji je Nišlijama tokom 78 dana rata 1999. godine, sirenom oglašavao vazdušnu opasnost.

Iako je od januara 2016. godine u penziji, Stojiljković, svojevremeno najstariji pripadnik ove službe, i danas se kao i te ratne 1999. seća trenutaka kada je prvi put pustio sirenu kojom je alarmirana javnost na vazdušnu opasnost…

– Mi smo bili pripremani za tu situaciju, ali nisam mogao da verujem da počinje rat. U početku nije bilo čestih oglašavanja vazdušne opansosti, ali kada su NATO avioni dobili koridor preko Bugarske, postale su učestale i sirene za vazdušnu opasnost. Sigurno sam je aktivirao i ođavio oko 400 puta – seća se Stojiljković.

Sa svojim kolegama iz službe gotovo neprekidno je bio na dežuran. Tek na svaki peti dan dobijali su slobodno vreme da odu kući da se okupaju pa odmah natrag na posao gde su bdili nad niškim nebom kako bi pravovremeno upozorili Nišlije na dolazak aviona.

-Neposredno pre nego što su prvi put bacili kasetne bombe na prostoroko Tvrđavske pijace, ja sam se zadesio na pijaci. Bio je prestanak vazdušne opasnosti, međutim dok sam se vraćao u štab data je uzbuna i negde na pola puta dočekala me je vest o poginbiju ljudi u okolini mesta pijace gde sam prethodno bio. Bili smo pod velikim pritiskom. Posle mesec dana počeli smo da gubimo živce, jer smo se brinuli i za naše porodice. Kada su gađali Trupalski most, a moja kuća se nalazi nedaleko odatle, bilo mi je posebno teško. Strahovao sam za život jer sam na putu do kuće u Trupalu prolazio pored kasarne, aerodroma – seća se tih dana Stojiljković.

 

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*