Нордијски модел је могућ и на Балкану

0

Трвења смо превазишли фокусирањем на питања како унапредити животе наших народа у будућности, уз избегавање тешких тема из прошлости

Норвешка је од 2000. године међу највећим донаторима, а однедавно и међу великим инвеститорима у Србији. Осим тога билатералне односе двају држава не оптерећују неке раније хипотеке, па се данашња посета норвешке премијерке Ерне Солберг Београду оцењује као пријатељска. На питање „Политике” којим областима у Србији је најпотребнија норвешка финансијска подршка, она каже:

„Главни приоритет је да се поправе социјални и економски услови у Србији, нарочито у сиромашнијим деловима земље. Незапосленост, сиромаштво и незадовољавајуће основне јавне службе утичу на животе бројних грађана Србије и надам се да ће програм ’Норвешка за тебе’ унапредити свакодневицу у сиромашнијим локалним заједницама.”

Које још области сматрате осетљивим у овдашњем друштву, будући да је за ову годину најављено да ће Осло удвостручити финансијску помоћ Србији?

Следећи важан приоритет је стварање потребних услова за дигитализацију. Технологија мења свет, отвара нове могућности, доводи до привредног раста и чини да влада постане ефикаснија. Ана Брнабић има веома велике амбиције по овом питању. О томе смо разговарале кад је крајем прошле године посетила Норвешку. Као наставак ове идеје, ми ћемо заједно радити на креирању оквира за успостављање електронске управе у Србији како би се заштитиле и инфраструктура и подаци.

Даље, појачаћемо нашу сарадњу у борби против сиве економије. Она наноси велику штету јавним финансијама, доводи компаније које поштују закон у неповољнији положај а раднике лишава њихових радних права. Димензије сиве економије у Србији су велики проблем и задовољство је бити од помоћи српској влади у његовом решавању.

политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*