Норвешки амабсадор у Србији: Наши добри односи са Србима потичу још из времена крсташких ратова

0

„Током историје ти односи су учвршћени норвешком подршком независности Србије, учешћем норвешких добровољаца на страни Србије у Балканским ратовима, и Првом светском рату и тајном помоћи југословенским ратним затвореницима у окупираној Норвешкој у Другом светском рату“, рекао је Арне Санес Бјорнстад
Норвешки амбасадор у Београду Арне Санес Бјорнстад у интервјуу за часопис „Дипломаси енд комерс“ говорио је о односима наше две државе и два народа, преноси Б92.
Норвешки амбасасдор је поручио да добри билатерални односи два народа према предању датирају још из крсташких ратова, а да су током историје учвршћени норвешком подршком независности Србије, учешћем норвешких добровољаца на страни Србије у Балканским ратовима, и Првом светском рату и тајном помоћи југословенским ратним затвореницима у окупираној Норвешкој у Другом светском рату.
„Данас смо пријатељи и партнери“, рекао је Бјорнстад.

Он је навео и да „премијер, а сада изабрани председник Александар Вучић заслужује подршку Европе у својим напорима да поправи односе са суседима Србије и учини Западни Балкан регионом сарадње, а не сукоба“.

Он је оценио да национализам и популизам на обе стране политичког спектра још представљају фактор нестабилности на Западном Балкану, а да су регионална сарадња и евроатлантске интеграције најбољи начин за његову стабилизацију.

Према његовом мишљењу, мигрантска криза је пример суочавања са заједничким изазовима путем сарадње.

„Комбинација регионалне сарадње и евроатлантских интеграције је најбољи начин да се стабиизује Западни Балкан и створе услови за економски и друштвени развој кој ће смањити потенцијал за тензије и спречити повратак ан сукобе из прошлости“, рекао је Бјорнстад.

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*