Норвешки министар правосуђа предлаже кастрацију педофила

0

Норвешки министар правосуђа Пер-Вили Амундсен шокирао је јавност приједлогом да се особе осуђене за сексуално напастовање ђеце кемијски кастрирају.

До недавно се Амундсен залагао само за одузимање држављанства злостављачима ђеце, но овај пут кренуо је и корак даље.

„Приоритет ми је ухићење и осуђивање ових педофилских чудовишта, те учинити што треба да они постану безопасни, они немају што тражити у нашем друштву. У складу с тим, све мјере треба узети у обзир“, изјавио је Амундсен.

Медицинска кастрација педофила један је од дугогодишњих циљева Прогресивне странке, којој Амундсен припада, давно прије него је дошла на власт 2013. године. Још 2009. године предложили су лијечење педофила хормонском терапијом која би узроковала губитак сексуалног нагона.

„Ако се овом мјером могу спасити ђеца, то је мени довољно. Право наше ђеце да не буду изложена овим злочинима важније је од права педофила да упражњавају сексуалне потребе“, рекао је Амундсен.

Но, овај приједлог изазвао је критике стручњака. Психолог Пåл Грøндахл назвао је приједлог „непромишљеним“ и сугерирао да такво једноставно ријешење вјеројатно не би функционирало.

За разлику од кируршке кастрације, гдје се уклањању сполне жлијезде, кемијска кастрација не уклања органе, нити је врста стерилизације, њени учинци сматрају се привременима те се могу поништити. Према ријечима стручњака, у јавности су доступни многи препарати, попут анаболичких стероида, који ефикасно могу поништити учинак хормонске терапије.

Посљедњих година је неколико еуропских земаља, попут Пољске, Молдавије и Естоније, увело у праксу кемијску кастрацију силоватеља и педофила, најчешће у замјену за смањење затворске казне.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*