Нова епска драма „Британија“ може да надмаши и „Игру престола“?

0

Веран је, као и Пророк, на добром путу да оћорави

Колико сте способни да се препустите серији без оптерећивања историјским чињеницама, а притом волите старо, добро гажење несретних Римљана, радујте се јер Амазон нам дарује девет епизода прве сезоне серије “Британија”

Уколико сте способни да се препустите серији без оптерећивања историјским чињеницама, а притом волите старо, добро гажење несретних Римљана, радујте се јер Амазон нам дарује девет епизода прве сезоне серије “Британија”, пише портал IGN Adria.

Док чекамо 2019. годину да се хаос у Седам краљевстава коначно заврши, ваља попунити време са нечим естетски сличним, као што је фиктивна прича о инвазији Рима на келтске и друидске комуне Британије онога доба. Што се површности тиче, да рашчистимо одмах, има ту довољно крви, секса и магијских чудноватости да већина ГоТ фанова буде срећна и задовољна.

Серија „Британија“ нам, поред тих елемената, представља и добро познату почетну ситуацију: Гомилу зараћених страна које нису свесне Велике Опасности због које им следи неминовно уједињење или пропаст. У овом случају, та опасност је Рим, деструктивна сила која жели да покори познати свет.

Од три групације које играју важну улогу у причи, свакако су најзанимљивији Друиди, између осталог због обичаја да комуницирају са мртвима. Њихове методе и начин на који су представљене подсећају нас на Викинге, у којима сценаристи никада не објашњавају експлицитно да ли су у питању магијске моћи или комбинација снаге вере, сугестије и сплета околности, тако да оно што смо видели код бродоградитеља Флокија или категатског Пророка гледаћемо и овде.

Римљани су, укратко, негативци. Навијаћемо за Келте и Друиде гледајући рушилачку империјалну машинерију како се ближи и како креће борба за опстанак прелепом, „нецивилизованом“ начину живота. Наравно, појавиће се дежурни Јон Сноw, у овом случају Антониус, тамнопути легионар (не не, не затварајте текст, прочитајте поново прву реченицу горе) који види да у тој причи нешто не ваља. Тонy ће довести у питање не само лојалност империји и поенту похода, већ и сопствена теолошка убеђења.

Са друге стране, као антипода тој „лабавости“ имамо генерала Аулуса. Довољно смо се одморили од сјајног Дејвида Морисеја у улози Гувернера у „The Walking Dead“, да можемо поново да га гледамо као непоколебљивог војсковођу са јасним циљем, средствима за испуњавање истог, и његовом мантром:

„Ја сам Рим и где ја газим ту је Рим.“

Наравно, у оваквим серијама увек неко мора да се бави политиком, урлањем о стратегији, плановима и наредним потезима. Како не бисмо заспали на оваквим сценама, потребни су нам изузетно јаки ликови попут Литлфингера и Варyса у серији „Игра престола“. Нова серија нам нуди краља Пелленора којег тумачи легендарни Јан МекДиармид, а реално нема боље особе за политички дискурс од Императора Палпатина лично.

Важно је споменути и прелепу принцезу Керу, чија прича нажалост не може бити прежваканија у историји кинематографије: Млада жена која цео живот жели да побегне од заштитнички настројеног оца. Међутим, Кели Рајли која је тумачи уложила је довољно труда да Кера буде занимљив лик, како на бојишту као ратница, тако и за столом као интелигентан стратег.

Немојте мислити да ће „Британија“ достићи статус серија као што је толико спомињана „Игра престола“. Оно што ћете добити од ове серије је квалитетно попуњено време на забавну причу, увек занимљив сеттинг, јаке ликове, одличну акцију, погани латински и још поганији келтски.

Свих девет епизода су вам увелико доступне на Амазону!

Новости.рс

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*