Nova era Redžepa Tajipa Erdogana

0

Na osnovu 99,98 odsto izbrojanih glasova trenutni rezultat 51,21 odsto glasača za ustavne promene u kojima se predviđa ukidanje parlamentarnog i uvođenje predsedničkog sistema vladavine.

Na referendumu koji je održan danas većina Turaka dala je svoj glas za predložene ustavne amandmane u kojima se predviđa praktično neograničena vlast predsednika republike.

Erdogan: Rezultati su jasni
Ankara – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je rezultat refernduma „jasan” i pozvao je premijera i lidera nacionalističke partije da im čestita na ishodu, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore bliske predsedniku.Istovremeno, AP javlja da Erdoganove pristalice uz vatromet slave u Istanbulu rezultate referenduma dok prebrojavanje ulazi u završnicu.(Tanjug)

Na zvaničnom vebsajtu turske novinske agencije Anadolija navodi se da je na osnovu 99,98 odsto izbrojanih glasova trenutni rezultat 51,21 odsto glasača za ustavne promene, dok je 48,79 odsto protiv reformi.

Prema prvim analizama ustavne amandmane podržali su građani u centralnoj Anadoliji, dok su građani Ankare, Istanbula, Izmira kao i Kurdi na jugoistoku zemlje uglavnom glasali protiv. Ustavne promene označiće novu eru u biografiji Redžepa Tajipa Erdogana, koji je kao šef države i kao premijer već na vlasti petnaest godina.

Amandmane su podržale njegova vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) i desničarska Partija nacionalističkog pokreta, dok su protiv bile vodeća opoziciona Republikanska narodna partija i prokurdska Narodna demokratska partija. Ovo je najkrupnija sistemska promena u Turskoj otkako je Mustafa Kemal Ataturk pre sto godina ukinuo sultanat i proglasio modernu sekularnu republiku. Predsednik Tajip Erdogan očigledno želi da bude novi Ataturk – otac Turaka – ali kao islamista, a ne kao sekularista.
Građani Istanbula udaraju u šerpe i lonce u znak protesta

ISTANBUL – Građani nekoliko delova Istanbula, najvećeg grada u Turskoj, udarali su šerpama i loncima na prozorima svojih domova, dok je predsednik Redžep Tajip Erdogan proglašavao pobedu na današnjem referendumu ustavnih reformi.Ovo je, kako je naveo Rojters, tradicionalna forma protesta.Nezadovoljstvo su izrazili stanovnici najmanje četiri naselja Istanbula, javila je britanska agencija, pozivajući se na očevice.Na društvenim mrežama, objavljene su fotografije i video snimci na kojima se vidi kako su se u pojedinim delovima grada okupile i manje grupe demonstranata. (Tanjug)

U vladajućoj Partiji pravde i razvoja, koja je predložila ove promene, imaju objašnjenje: Turska će konačno imati jaku izvršnu vlast, više neće biti „preklapanja” nadležnosti između predsednika republike i premijera, pošto se ta funkcija ukida.

Prema osamnaest usvojenih amandmana, koje je inicirao Erdogan, predsednik Turske ubuduće će imati svu vlast u svojim rukama, maltene kao što su je nekada imali sultani.

On će imenovati (i smenjivati) ministre, potpredsednike države, vladaće dekretima, predlagaće budžet, moći će da raspusti parlament i raspisuje izbore, da proglašava vanredno stanje. Šef države moći će takođe direktno da utiče na rad pravosuđa, pošto će imenovati jedan broj sudija Ustavnog suda i članova Visokog saveta tužilaca i sudija. Na taj način izbeći će se politička trgovina oko formiranja slabih koalicionih vlada, tvrde u vladajućoj stranci.

Prema usvojenim promenama, predsednik će ubuduće moći da zadrži i funkciju u svojoj partiji. Na osnovu dosad važećih paragrafa, šef države je morao, čim zasedne u tu fotelju, da napusti svoju partiju kako bi mogao da se ponaša kao nadstranačka ličnost.
Erdogan: Moguć referendum i o smrtnoj kazni

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je večeras mogućnost referenduma o ponovnom uvođenju smrtne kazne.Erdogan je to rekao u govoru koji je direktno prenosila televizija, nakon što je proglasio pobedu na referendumu o ustavnim reformama kojima dobija šira ovlašćenja.„Ako (zakon parlamenta) dođe do mene, ja ću ga odobriti. Ali ako ne bude podrške (opozicije u parlamentu)… onda šta da radimo? Onda možemo da održimo još jedan referendum po tom pitanju”, kazao je Erdogan misleći na smrtnu kaznu.Kako prenosi AFP, dok je Erdogan to izgovarao, njegove pristalice su uzvikivale parole u znak podrške ponovnom uvođenju smrtne kazne.Erdogan je poručio onima koji „nastoje da omalovaže’ rezultate referenduma da to ne čine, „jer je uzalud”, navodi AP. (Tanjug)

Ovo je najkrupnija sistemska promena u Turskoj otkako je Mustafa Kemal Ataturk pre sto godina ukinuo sultanat i proglasio modernu sekularnu republiku. Predsednik Tajip Erdogan očigledno želi da bude novi Ataturk – otac Turaka – ali kao islamista, a ne kao sekularista.

„To će biti vladavina jednog čoveka i jedne partije, predsednik će biti izabrani sultan”, upozoravaju protivnici sadašnjih promena. Pobeda Erdoganovih pristalica objašnjava se time što su protivnici amandmana bili pod neviđenom medijskom blokadom i njihov glas je teško stizao do šire javnosti, pogotovo što je u zemlji na snazi vanredno stanje posle neuspelog vojnog udara.

„Ovo je opasan korak unazad u ustavnim i demokratskim tradicijama Turske. Promene će dovesti do autoritarne vladavine jedne ličnosti”, upozorila je uoči referenduma Venecijanska komisija.

Kako se najavljuje, prvi izbori po novom ustavu biće održani 2019. godine, kada ističe sadašnji mandat predsednika Erdogana koji je dobio po starom ustavu. Prema amandmanima, šef države može imati dva petogodišnja mandata. Prema tome, Erdogan bi mogao da ostane na kormilu zemlje sve do 2029. godine.
Turci u Sarajevu slave rezultate referenduma

SARAJEVO – Građani Turske sa mestom prebivališta u Sarajevu izašli su večeras na ulice da bi proslavili rezultate referenduma u Turskoj.Turski državljani u BiH sa zastavama matične zemlje proslavili su rezultate referenduma, preneo je Kliks.ba.Okupili su se i vožnjom kroz grad, trubeći sirenama na automobilima, proslavili rezultate referenduma u Turskoj, kojima su proširena ovlašćenja predsednika države.Nakon defilea automobilima, proslavu su nastavili na Baščaršiji. (Tanjug)

Sada se s velikim interesovanjem očekuju prvi potezi predsednika Erdogana, koji je zbog referenduma „zaratio” s pojedinim zemljama Evropske unije, pre svega Nemačkom, Holandijom i Austrijom. On je najavio da će Ankara preispitati odnose sa Briselom koji se, kako tvrdi, decenijama poigrava njenom kandidaturom za ulazak u Uniju. „Turska nije ničiji žrtveni jarac. Svako treba da zna gde mu je mesto”, upozorio je on EU uoči referenduma.

Savet Evrope: Turska pažljivo da razmisli o narednim koracima

STRAZBUR – Tursko rukovodstvo trebalo bi pažljivo da razmisli o svojim narednim koracima, imajući u vidu tesnu pobedu pristalica ustavnih reformi, kojima se proširuju ovlašćenja predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je večeras generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Kako je naglasio u saopštenju, „od izuzetnog značaja” je obezbediti nezavisnost sudstva u skladu sa principom vladavine prava, koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema njegovim rečima, Savet Evrope, čiji je Turska punopravni član, spreman je da podrži zemlju u tom procesu, preneo je Rojters.

„Tursko biračko telo podržalo je izmene Ustava. S obzirom na tesnu pobedu, tursko rukobodstvo bi trebalo da pažljivo razmisli o narednim koracima”, poručio je Jagland. (Tanjug)
Dan posle referenduma sednica vlade kojom predsedava Erdogan

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predsedavaće sutrašnjom sednicom vlade u svojoj predsedničkoj palati u Ankari, javila je televizija „CNN Turk.

Sednica vlade biće održana dan nakon referenduma na kojem su građani podržali ustavne reforme kojima se proširuju ovlašćenja predsednika. (Tanjug)

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*