Нова фотографија доказује да је Лончар био у Шилеровој

0

Лидер Нове Србије Велимир Илић показао је данас још једну фотографију на којој је садашњи министар здравља Златибор Лончар усликан поред базена у вили Душана Спасојевића, шефа земунског клана. Нова фотографија оповргава образложење премијера да је Лончар само оперисао Спасојевићевог оца.

Илић је рекао да је Лончар на фотографији поред базена у вили у Шилеровој улици у Београду у којој је било седиште ове криминалне групе. Са Лончаром су тројица мушкараца од којих су двојица бивши фудбалери Партизана.

КРИК је упоредио ову слику са фотографијама луксузне виле у Шилеровој начињене приликом рушења здања 2003. у оквиру акције коју је држава предузела против земунског клана.

У левом углу фотографије на којој је Лончар виде се шаре на плочицама базена које су исте као оне са фотографија из Шилерове. Иза четворице мушкараца виде се и бели сводови са стубовима попут оних из седишта земунског клана.

Ово је друга фотографија коју је показао Илић – пре неколико дана он је новинарима уступио слику на којој Златибор Лончар грли вођу земунског клана Душана Спасојевића.

Нова фотографија оповргава образложење премијера Александра Вучића да се Лончар састао са Спасојевићем само након операције његовог оца.

„Он ми је рекао да је оперисао оца једног од тих људи, да су га позвали у кафић преко пута да се захвале. Тамо је настала та слика. Да је нешто крио, вероватно се не би ни сликао“, рекао је премијер додајући да верује министру Лончару.

Сведоци сарадници на процесу земунском клану причали су да је Лончар често посећивао Спасојевића у Шилеровој.

Zlatibor-Lončar-u-Šilerovoj-1

„Сваки други дан је био код нас у Шилеровој, долазио тамо, чак је учествовао у неким убиствима“, испричао је на суду сведок Дејан Миленковић Багзи.

О везама минситра Лончара и земунског клана писао је и КРИК прошле године. КРИК је објавио да је Лончар 2002. године потписао уговор о куповини стана са супругом Сретка Калинића, једног од најбруталнијих убица „земунаца“. Више детаља о овоме, као и шта су све испричали сведоци, прочитајте овде.

До данас Лончар није јавности објаснио своје везе са члановима земунског клана.

Након објављивања овог текста, новинари КРИК-а утврдили су ко су људи на слици.

Особе са којима се министар Златибор Лончар сликао у седишту земунског клана у вили у Шилеровој улици су бивши фудбалери Партизана Данко Лазовић и Драгољуб Јеремић који су током акције „Сабља“ привођени због веза са земунским кланом.

Двојица мушкараца који су са Златибором Лончарем усликани поред базена у луксузној вили у Шилеровој улици су бивши фудбалери Партизана – Данко Лазовић и Драгољуб Јеремић.

Rušenje-kuće-u-Šilerovoj

За четврту особу на фотографији медији тврде да је доктор Мирослав Рисовић, анестезиолог за кога су сведоци сарадници на суђењу за убиство премијера Зорана Ђинђића тврдили да је помагао земунском клану у убиствима. Новинари КРИК-а до објављивања текста нису могли да потврде да је то он.

Због посета Шилеровој улици и везама са земунским кланом, двојица фудбалера била су привођена и испитивана током акције „Сабља“ у којој је разбијена ова криминална група, а вође Душан Спасојевић и Миле Луковић убијене.

Сарадник земунског клана Миломир Каличанин, који је као члан групе осуђен на десет година затвора, на суду је 2005. испричао да је редовно долазио у Шилерову где је са Спасојевићем играо фудбал. Рекао је да су ту играли фудбал и они који се виде на данас објављеној фотографији.

„На фудбал су долазили и неки полицајци, доктори Рисовић и Лончар и фудбалери Саша Илић, Данко Лазовић и Бранко Јеремић (погрешио је име). Спасојевић је фудбалере ословљавао са ʼсиновиʼ, а други су се међусобно звали ʼкумовиʼ, рекао је Каличанин 2005. године.

Фудбалер Данко Лазовић је у интервјуу за „Инсајдер“ 2008. године потврдио да је посећивао вилу у Шилеровој да би играо фудбал.

„Онда требате похапсити пола Београда, јер су сви долазили тамо. Ја сам играо фудбал. Ја нисам радио послове. Не знам шта да вам кажем. Да сам познавао људе, људе сам познавао и то није никакав проблем, али ја ништа више од тога не знам, јер сам ја играо фудбал са њима.“

Он је у истом интервјуу испричао да је Спасојевића упознао са 13 година и да у то време није знао за његове криминалне послове, али да од њега није примао новац нити заједничке послове.

О Лончаревим посетама Шилеровој говорио је сведок сарадник Дејан Миленковић Базги.

„Сваки други дан је био код нас у Шилеровој, долазио тамо, чак је учествовао у неким убиствима“, рекао је Миленковић.

Убиство и стан

Миленковић је посведочио да је Лончар помогао приликом ликвидације црногорског криминалца Веселина Божовића 2002. године пошто се Мирослав Рисовић, други лекар коме је „задатак“ био поверен, предомишљао. На Божовића, мафијаша из Бијелог Поља, пуцано је из аутомобила у покрету. Преживео је напад и превезен је у Ургентни центар.

Миленковић је испричао да му је Лончар наводно убризгао нешто у инфузију од чега је Божовић преминуо. За ту услугу, како је испричао, Спасојевић је наградио Лончара станом на Новом Београду.

„Он му је за то и поклонио тај стан у блоку 61.“

Сведок Миладин Сувајџић такође је испричао да је Спасојевић послушне лекаре награђивао некретнинама. Лончар је, по његовим речима, био један од њих.

КРИК је у фебруару прошле године открио да је Лончар 2002. године, десет дана после смрти Божовића, потписао уговор о куповини стана у новобеоградском блоку 61. са Јеленом Калинић, супругом најпознатијег убице земунског клана Сретка Калинића.

Према уговору, Лончар је стан купио за 30.000 евра. На основу јавно доступних података, међутим, није могуће утврдити да ли је новац икада исплаћен.

Велимир Илић, председник Нове Србије, пре два дана обзнанио је фотографију Лончара у друштву Душана Спасојевића. Илић је данас показао још једну фотографију – Лончара са фудбалерима која је сликана у Шилеровој улици.

Министар Лончар није се обратио јавности у вези са овим случајем. Уместо њега, премијер Александар Вучић рекао је да је питао Лончара о спорној фотографији и понудио једноставно објашњење – да је Лончар оперисао Спасојевићевог оца и да су га криминалци позвали у кафић да би му захвалили.

Данашња слика, међутим, показује да је Лончар ипак посећивао Шилерову – у доњем углу фотографије види се да је шара на плочици базена иста као она која се може видети на сликама рушења виле у Шилеровој. Исто важи и за сводове и стубове у позадини.

КРИК је после објављивања приче о везама Лончара и земунског клана затражио од МУП-а документацију из истраге против Лончара, али полиција ни десет месеци касније КРИК-у није доставила одговор.

КРИК

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*