НОВА ВЛАДА У ИТАЛИЈИ СПРЕМА ПАКАО ЕВРОПИ: Депортација миграната,сарадња са Русијом

0

Италијански председник Серђо Матарела разматра да ли да одобри формирање владе, коју ће чинити Покрет пет звездица и Лига. Две партије траже протеривање пола милиона илегалних имиграната из Италије, али и да се отпочне са хитним укидањем санкција Русији.

Еврпопска унија страхује да би нова Влада у Италији својим програмом одрицања од мера штедње и улагањем у раст привреде упркос великом јавном дугу и дефициту, могла да уздрма целу Унију.

У програму будуће владе се наводи да је Русија битан економски и трговински партнер Италије, као и да је потребно обновити пуну сарадњу с руским председником Владимиром Путином, јер је Москва стратешки саговорник Рима и Европе у жариштима попут Сирије и Либије.

Европи, којој муке задаје и амерички председник Трамп због „Северног тока 2“ и изласка из нуклеарног споразума са Ираном, Италија тако постаје нови проблем. Како наводе коментатори у Унији и европски дипломатски званичници виде и као знак да ће се заоштрити поделе унутар ЕУ и можда довести до извесног преуређивања стратегијских односа бар кључних чланица Уније са Русијом.

Томе у прилог иде и да су изградњу „Северног тока 2“ и одржање споразума с Ираном подржали у Сочију Владимир Путин и Ангела Меркел.

Ипак, и поред невоља ЕУ с пажњом посматра дешавања у Италији, и евентуалној коалицији Покрету пет звездица и Лиги. Обе се противе не само даљој интеграцији ЕУ, већ су у нацрту програма предвидели и да Италија изађе из еврозоне ако би о томе на референдуму одлучили грађани.

Француски министар економије Бруно Лемер је упозорио да ће, ако нова италијанска влада преузме на себе опасност да не поштује обавезе о смањивању дуга, буџетског дефицита, али и оздрављења банака, целокупна финансијска стабилност зоне евра бити угрожена, пренео је „РФИ“.

Италијански и аналитичари у ЕУ објашњавају да се до овога у Италији дошло и зато што су грађани на изборима гласали за две популистичке странке које су најављивале да сруше поредак корумпираних и бирократских странака.

Оно што исто тако брине ЕУ је да ће нова италијанска влада због антиевропских ставова наићи на подршку сличних снага и странака у другим земљама Уније. То би могло да повећа поделе између богатих и сиромашних чланица Уније.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*