Нови биланс: 159 особа погинуло, а најмање 368 повређено у земљотресу

0

Број страдалих у разорном земљотресу који је погодио централни део Италије је порастао на 159 особа, саопштила је Агенција за цивилну заштиту.

Претходно је италијански премијер Матео Ренци саопштио да је страдало 120-оро људи.

„Настрадало је најмање 120-оро људи, а повређено 368, и тај биланс још није коначан“, рекао је Ренци на конференцији за новинаре у Ријетију, недалеко од епицентра земљотреса.

Земљотрес магнитуде 6,2 делимично је уништио најмање три села у планинској области североисточно од главног града Рима.

Спасилачке екипе и даље трагају за људима несталим у рушевинама, а десетине повређених збринуте су на лицу места и пребачене у болнице.

У потрази помаже и локално становништво, а на друштвеним мрежама објављене су и фотографије људи који беже из својих домова, преноси агенција Франс прес са лица места.

Земљотрес је ноћас до темеља порушио зграде у неколико градова док су становници спавали.

После првог удара забележено је 39 потреса магнитуде и до 5,1.

Епицентар је био 10 километара југоисточно од града Норче и 150 километара североисточно од Рима, подаци су америчког Геолошког института.

Центар Аматриче је девастиран. Становници, радници цивилне заштите, па чак и свештеници почели да копају са лопатама, булдожерима и голим рукама, покушавајући да нађу преживеле.

Европски Средоземни сеизмолошки центар одредио је магнитуду на 6,1. Амерички Геолошки институт утврдио је магнитуду 6,2, са епицентром у Норцији, 170 километара североисточно од Рима, а жариште на релативно малој дубини од 10 километара.

Након јутрошњег јаког земљотреса у централној Италији, око 14 сати се осетио још један снажан потрес магнитуде од око 5 степени Рихтерове скале, ближе престоници Италије Риму.

Исто подручје је 2009. године погодио земљотрес магнитуде 6,3, а погинуло је више од 300 људи.

САУЧЕШЋЕ ПРЕМИЈЕРА ВУЧИЋА
ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изразио је саучешће свом италијанском колеги Матеу Ренцију поводом снажног земљотреса у централном делу Италије и понудио помоћ Србије. – Ожалошћени смо вешћу о јаком земљотресу који је погодио централну Италију, проузроковавши људске жртве и велико разарање и штету – навео је Вучић. – У име Владе Србије, и у своје име, упућујем искрено саучешће породицама које су изгубиле своје најближе и желим брз опоравак повређенима”

Земљотрес магнитуде 6,1 догодио се у 03:36 сати и осетио у широком појасу централне Италије, укључујући главни град Рим, где су становници осетили дуго њихање, праћено накнадним ударима.

Прве слике оштећења показују комаде зидова и кровова на улицама и неколико срушених зграда у градовима и селима широм покрајине Умбрије.

Најтеже погођени градови

Најтеже су погођена места Аматриче и Акумоли код града Ријетија, чији становници су трчали улицама док су се накнадни удари настављали у раним јутарњим часовима.

Када је свануло, становници и цивилна заштита почели су да копају по рушевинама ашовима и багерима.

У Италији чести земљотреси

Италија је често изложена земљотресима пошто се простире на више тектонских плоча.

Потрес магнитуде шест степени погодио је 20. маја 2012. североисточни део земље, између Модене и Фераре, погинуло је шест особа и оштећена је вредна културна баштина.

Девет дана касније земљотрес магнитуде 5,8 погодио је област Емилија Ромања и тада је страдало 19 и повређено 350 особа.

Због последица та два земљотреса, морало је да се расели 14.000 људи.

Приликом јаког земљотреса који је 6. априла 2009. погодио централни део Италије, погинуло је 300 особа, а хиљаде људи су морале да напусте домове.

Најтеже је тада био погођен град Аквила, средиште области Абруцо.

Италијанска јавност је посебно тешко доживела тај земљотрес који је нанео штету од више милијарди евра.

Суд је у првостепеном поступку осудио италијанске стручњаке на казну од шест година затвора пошто су потценили опасност од земљотреса у Аквили, али су ослобођени у жалбеном поступку 2014. године.

У земљотресу који је погодио 31. октобра 2002. село Сан Ђулијано ди Пуља, у централној области Молизе, погинуло 30 и повређено 60 особа.

У школи је погинуло 27 деце и учитељица пошто се урушио кров.

Два земљотреса су у размаку од две недеље, 26. септембра и 3. октобра 1997, погодила централне области Умбрија и Марке.

У њима је погинуло 12 људи, више од 110 је повређено, а 38.000 људи је остало без крова над главом.

Ти земљотреси су разорили више планинских села и оштетили историјске грађевине, укључујући базилику Светог Фрање Асишког у којој су страдале четири особе на које је пао део свода.

У земљотресу који је погодио Сицилију 13. децембера 1990, погинуло је 17 људи, а повређено 200, док су 5. маја у потресу у близини Потенце, на југу тог острва, погинуле четири особе.

Земљотрес је 23. новембра 1980. погодио области Кампања, у централном делу земље, и Базиликат, на југу, а на подручју Напуља је огинуло 2.916 људи, а повређено 20.000.

Најразорнији земљотрес погодио је 28. децембра 1908. године Месински морез, на југу. У њему је погинуло 95.000 људи у области између градова Месина и Ређо ди Калабрија.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*