Нови чернобиљски „саркофаг“ за следећих 100 година!

Пројекат џиновског металног штита, дизајнираног да задржи радиоактивни отпад из чернобиљског оштећеног нуклеарног реактора, у последњој је фази и, ако све прође како треба, биће постављен 29. новембра.

0

Радници су на месту највеће нуклеарне катастрофе почели да стављају штит на његов положај и ускоро ће га поставити, а он ће спречити цурење радиоактивног материјала у наредних стотину година.

Постављање челичног штита

Украјински министар за заштиту животне средине, Остап Семерак, описао је финалне кораке у градњи штита као историјски корак.

Пре 30 година је 26. априла дошло до низа експлозија у четвртом реактору у нуклеарној електрани у Чернобиљу, због чега су велике количине изузетно радиоактивног материјала ослобођене у атмосферу.

Више од 30 људи је погинуло од директних последица експлозија, а још десетине хиљада широм Украјине и Европе су искусиле последице зрачења. Одмах након инцидента, оштећени реактор је запечаћен огромним бетонским штитом.

Ипак, стручњаци су почели да страхују да ће „саркофаг“ почети да пропада и временом се срушити, што би изазвало нову еколошку катастрофу ослобађањем радиоактивног материјала.

Како би решили проблем, нови штит је осмишљен да би се спречило ширење радиације у будућности. Направљен је од нерђајућег челика, пречника је 275 метара и висок 108 метара. „Саркофаг“ кошта 1,6 милијарди долара, а њиме управља Европска банка за обнову и развој.

Градња је почела пре четири године, а данас креће њена последња фаза, пошто је започето померање масивне структура системом хидрауличних дизалица. Штит је такође и највећа мобилна грађевина икада направљена и један од најамбициознијих пројеката у историји грађевинарства.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*