Novi Insajder, Brankica Stanković: Uvek će postojati oni kojima smeta istina!

0

Pretnje, i kada se dogode, sastavni su deo novinarskog posla i uvek će postojati oni kojima smeta istina. Odavno smo odlučili da na takve stvari ne obraćamo pažnju.

Ovako za „Blic” Brankica Stanković, autorka “Insajdera”, najavljuje večerašnji početak novog serijala emisije „Insajder“ sa temom „Svetsko prvenstvo u prevari” na B92.

Da li je lakše raditi sada kada je vaš rad prepoznatljiv ili se i dalje suočavate sa preprekama?

– Mislim da je sada mnogo teže raditi jer se od „Insajdera” puno očekuje. Zato se trudimo da svaki serijal bude još bolji od prethodnog. Istovremeno nikada ne podilazimo publici u smislu da vodimo nekakav rat protiv nekoga da bismo bili gledaniji. Od marta funkcionišemo kao samostalna produkcija i imamo portal insajder.net, na kojem svakodnevno objavljujemo istraživačke teme i za kratko vreme uspeli smo da se izborimo za naše mesto, i to se vidi i po broju poseta na sajtu.

Koji serijal „Insajdera” je bilo najteže do sada realizovati i zbog čega?

– Državna pljačka države je bio težak serijal jer smo se bavili bukvalno državnom pljačkom države tokom devedesetih, odnosno iznošenjem novca građana iz zemlje, i to u džakovima. Posle tog serijala, a to je bilo 2006, Miroslav Mišković povukao je reklame sa B92, što nikako nije bio prijatno jer prosto time smo mogli da ugrozimo opstanak kuće. Serijal „Službena zloupotreba“ o svim političkim partijama i svim tadašnjim biznismenima, pretio je da će zatvoriti B92. To je bilo 2008. godine i tek danas iz ove perspektive tvrdim da je Veran Matić tada ispao najbolji urednik na svetu jer je stao iza nas i našeg rada.

Da li ste zadovoljni reakcijom pravosudnih organa na dosadašnje serijale „Insajdera”?

– Naše je da se trudimo da država i institucije rade svoj posao, da vršimo javni pritisak. Rezultati jednog dana moraju doći. Znamo da sve što objavimo ima uticaja i neke stvari se čak i menjaju nabolje. „Insajder” se emituje već 12 godina i uradili smo brojne teme u kojima su otkriveni brojni dokazi o zloupotrebi, pljački države, kriminalu, korupciji. Nemamo nijednu tužbu izgubljenu na sudu, a to je potvrda kvaliteta.

Blater želi da bude radijski voditelj

– Sep Blater je uveren da je uradio samo dobre stvari za fudbal, da ništa nije kriv. Imate ponekad utisak da živi u paralelnoj stvarnosti – kaže Mirjana Jevtović, novinarka i autorka najnovijeg serijala “Insajdera” “Svetsko prvenstvo u prevari”, koji se večeras u 21 sat premijerno emituje na B92.

Najnoviji serijal “Insajdera” ukazuje na prevare u srpskom, ali i u svetskom fudbalu. Ko je više umešan u korupciju i mešetarenje: Sep Blater ili Mišel Platini?

– Recimo da se može reći da je odgovorniji onaj koji vodi veći sistem, a činjenica jeste da je to postao sistem pohlepe. I Blater i Platini su izbačeni i zabranjeno im je da se bave poslovima u fudbalu, ali ako se ne promeni sistem funkcionisanja, njihove smene neće ništa novo doneti.

Da li vas je Sep Blater u intervjuu ubedio u svoju nevinost?

– U nevinost će se, nadam se, vrlo brzo uveravati švajcarski sud. Sep Blater je dobio priliku da odgovara na pitanja, ne da ubeđuje bilo koga u nevinost, kao što je slučaj i sa svim sagovornicima “Insajdera”. On je 40 godina proveo u tom sistemu i naravno da onda nije spreman da ode. Pričali smo o tome šta sada planira, pa je u jednom trenutno rekao da razmišlja o tome da postane radijski voditelj. Ne mogu da kažem da mi je zvučalo uverljivo.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*