Novi planovi Prištine: „Vojska Kosova“ i članstvo u UNESKO

0
Members of Kosovo Security Forces (KSF) march during a celebration marking the eighth anniversary of Kosovo's declaration of independence from Serbia, in Pristina February 17, 2016. REUTERS/Marko Djurica

13173692_10207975095762987_430657802024960406_n-300x273

Autor: Danijel Igrec

U tzv. kosovskom parlamentu ove nedelje se održava sednica na kojoj će biti razmatran predlog o pretvaranju „Bezbednosnih snaga Kosova“ u „Oružane snage“, tzv. „vojsku Kosova“. Za finalizaciju tog zapadnog projekta potrebna je i promena separatističkog Ustava, za šta je neophodna saglasnost Srba sa KiM. Stanje na terenu govori da su pripreme za stvaranje oružanih snaga uveliko u toku.

Priština je već naredila da se celokupno sposobno stanovništvo južne srpske pokrajine uvede u vojnu evidenciju što je prvi korak ka formiranju tzv. vojske Kosova. Nju će, kako se najavljuje, obučavati zapadni instruktori prema najmodernijim NATO standardima, sve u cilju što bržeg učlanjenja u NATO pakt.

Hašim Tači mesecima pokušava da promeni format briselskih pregovora, stavi Srbiju pred svršen čin i kao konačan zahtev prištinske strane pred Beograd iznese de iure priznanje kosovske nezavisnosti. Da bi obezbedio uslove za to on uz pomoć svojih političkih istomišljenika i dela američkih struktura na KiM (onih koje su bile poražene na proteklim predsedničkim izborima u SAD) pokušava da samostalno reši sve ono bez čega Kosovo ne može da postoji kao samostalna „država“. Jedna od takvih stvari je i vojska kao glavni identitet državnosti.

Šiptari

Prištini je neophodno da zaobiđe razgovore sa Srbijom o oružanim snagama jer zna da će Srbija, iako ima režim koji je do sada pristao na svaku izdaju, jako teško prihvatiti formiranje kosovske vojske. Pre svega zato jer se time najoštrije zadire u mandat UN na KiM i Rezoluciju 12 44 koja zabranjuje osnivanje oružanih snaga izvan okvira KFOR-a. U svom uvodnom delu Rezolucija nalaže međunarodnim bezbednosnim silama na KiM da stvore uslove za demilitarizaciju Oslobodilačke vojske Kosova i svih drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

Među takve grupe svakako možemo svrstati i „Bezbednosne snage Kosova“, formirane u suprotnosti sa duhom Rezolucije 1244, uz pomoć i podršku zapadnih članica NATO pakta, i to mimo njihovih međunarodnih ovlašćenja u okviru mandata KFOR-a.  Ta obaveza se potvrđuje i u stavu 15 koji nalaže pripadnicima OVK i drugih naoružanih formacija Albanaca da odmah prekinu sa svim ofanzivnim akcijama i da se povinuju zahtevima za demilitarizaciju kako to traže predstavnici UNMIK-a.

16468828_10210377958633057_1407788912_n

Zbog toga Tači žuri da to pitanje prebaci u tzv. kosovsku Skupštinu i ucenama natera Srbe sa KiM da pristanu na promenu „Ustava“ i omoguće stvaranje separatističke oružane formacije. Sasvim je moguće da će se pred Srbe postaviti novi (stari) uslov, pominjan u kosovskim političkim krugovima već 2015. godine: „Ako hoćete da vam formiramo Zajednicu srpskih opština dajte nam saglasnost za formiranje vojske Kosova!“

U međuvremenu, zapadni zvaničnici savetuju Prištini da se uzdrži od ponovnog apliciranja za članstvo u UNESKO, jer neće imati potrebnu međunarodnu podršku. Jasno je da je ovakvom stavu zapadnih diplomata doprinela prošlogodišnja ozbiljna diplomatska ofanziva Ruske Federacije koja je odbranila srpsko versko i kulturno nasleđe u južnoj pokrajini.

Sede_Unesco_2

Beograd je više puta istakao da neće pristati na „vojsku Kosova“ i da to pitanje treba da se rasčisti pred Savetom bezbednosti UN. Za Srbiju je od životne važnosti da se pitanje oružanih snaga Prištine okonča na isti način kao i nova kosovska aplikacija za UNESKO. Neuspešno.

Izuzimanje pregovora iz nadležnosti Brisela i povratak pred UN može da doprinese tome. Ako ova vlast ima imalo državotvorne svesti pokrenuće sve procese i aktivirati sve diplomatske kanale (pre svega prema Rusiji, Kini i državama koje nisu priznale Kosovo) kako bi se sprečio još jedan katastrofalni poraz Srbije-stvaranje vojske ratnih zločinaca i terorista. Blokada Prištine na putu ka NATO-u i zaustavljanje njegovog daljeg širenja na Balkanu doprinosi očuvanju državne i nacionalne bezbednosti Srbije.

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*