Нови притисак запада: Признајте секте!

0

Ловци на душе делују под маском мултилевел маркетинга, трговине од врата до врата…

Сектолог Слађан Мијаљевић рекао је да не постоје званични подаци о томе колико секти тренутно делује у Србији, зато што нико из државе не жели да обави тај посао, те упозорио на притиске одређених западних центара моћи да се секте признају званично као верске организације, чиме се разбија верско јединство народа.

„Kада погледате шта се на овом поднебљу десило у последњих 30 година, јасно вам је да је то све било у служби одређених центара моћи. Центри моћи путем својих дипломатских представништава врше страховит притисак на људе који воде државу, а притисци долазе из америчке, немачке, француске и британске амбасаде“, рекао је Мијаљевић за „Спутњик“.

Он је додао да је доказ за то и оно што се десило 2010. године, када је десетак секти признато за званичне верске организације, иако никада нису испуњавале услове по закону.

„То је учињено под притиском различитих високих дипломата. Познато је колико се амерички амбасадор Мајкл Полт залагао да мормони постану верска заједница“, навео је Мијаљевић.

Он је додао да су невладине организације једна од маски деловања секти и да свака озбиљнија секта има одређени број људи који се бави научним радом, хуманитарном помоћи, медијским деловањем, а повремено имају и своје предлоге за председнике Академије наука.

„А да не причам о њиховим трговинским ланцима – на пример мултилевел маркетинга, трговине од врата до врата… Једна секта се чак крила и иза огласа за бесплатно учење енглеског језика“, навео је Мијаљевић.

Он је додао да су поруке „ловаца на душе“, које су се по Србији најинтензивније шириле деведесетих година и које су и даље присутне, најчешће усмерене на најосетљивије друштвене групе, с компликованом животном проблематиком, а веома често и на најмлађе.

Мијаљевић је истакао да статистички подаци у Србији о сектама које води неко министарство или секретаријат апсолутно не постоје.

„Постоје само подаци у појавном облику, када нека организација сектног типа организује неко предавање или направи неки скандал на гробљу, поруши споменике или изведе неке ритуале, онда Одељење за јавни ред и мир при полицији такве догађаје забележи“, рекао је Мијаљевић.

Он тврди да су сви покушаји добронамерних људи који су радили на важним државним функцијама, па чак и у МУП-у, да направе такво одељење, макар и са два-три запослена, увек били спречавани и никада није добијена дозвола да се одељење формира.

„Разлози због којих се то догађа леже у чињеници да је рад секти у служби новог светског поретка – оне, једноставно, поробљавају свет. То је четврти ниво поробљавања одређеног народа и државе – прво крену политички, затим економски, онда војно, и на крају духовно“, рекао је Мијаљевић.

Он је додао да је велика заблуда да су сатанистичке секте најопасније, пошто подаци показују да се у сатанистичким сектама просјчно не остаје више од неколико мјсеци.

„Али шта ћемо, рецимо, са `Јеховиним сведоцима`, који одбијају да приме трансфузију крви? Знате ли колико је људи у Србији у последњих 30 година умрло зато што су одбили да приме трансфузију крви? Према мом мишљењу. то су много опасније ствари“, додао је он.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*