НОВИ ПРОТЕСТ – У понедељак пољопривредници излазе на улице!

0

Независна асоцијација пољопривредника Србије организује једночасовни протест због високих цена горива и нагомиланих проблема. Ако се гориво не реши, радикализује бунт

У понедељак 11.јуна, у 8.30. пољопривредници окупљени у Независној асоцијацији пољопривредника Србије кренуће у протестну вожњу тракторима.

Та одлука је донета једногласно, на састанку управног одбора ове организације, а пољопривредници ће протестовати у знак упозорења на алармантну ситуацију у овој бранши, захтевајући да се хитно реши проблем енормно високе цене горива, а онда и остали.

-Наше чланице заказују састанке и доносе одлуке о маршутама и организацији протеста. Пријављујемо окупљања по законској процедури. Одзив пољопривредника је велики, много већи него што смо очекивали, каже за Агросмарт председник УО Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић.

Напомиње да ће протестна вожња трајати сат времена, засад само као упозорење на стање у пољопривреди.

-Ако нам се не изађе у сусрет, радикализоваћемо протест. Доста је неиспуњених обећања, не можемо више то да прихватимо. Погрешно су постављене тезе, акценат се ставља на то да код пољопривредника има злоупотребе, уместо да системски поставе ствари, да се уреди регистар пољопривредних газдинстава. То треба да реше надлежни и то је једноставно – види се која газдинства купују ђубриво, семе и ко продаје робу, а ко не функционише тако – објашњава Јакшић.

Он истиче да ће револт пољопривредника у понедељак бити исказан пре свега због високе цене горива.

-Зашто је у Србији највиша цена? Европски фармери плаћају 60 до 70 евроценти литар, односно око 90 динара, а ми и до 170. Тражимо да се реши тај проблем. Познато је да се акцизе плаћају на цигарете, алкохол, кафу, гориво…, што у преводу знаћи порез на луксуз. За нас пољопривреднике рад на нашим имањима није луксуз. Својим радом ми покушавамо да обезбедимо егзистенцију за своје породице и обезбедимо храну за остало становништво – наглашава Јакшић.

Протести упозорења ће, како каже, у понедељак бити организовани у Војводини и централној Србији.

(Извор: Агросмарт.нет)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*