Нови раскол међу Србима на КиМ

0

Повратак Александра Јаблановића на чело Српске листе поделио је политичке представнике Срба на Косову и Метохији. Ову одлуку не подржавају председник посланичког клуба и в. д. председника Српске листе Славко Симић, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и девет српских посланика у покрајинском парламенту. Јаблановића једино подржава члан посланичког клуба Српске листе и председник Самосталне либералне странке Слободан Петровић.

Промене на челу Српске листе довеле су такорећи до опсадног стања у овом посланичком клубу. На јучерашњи страначки састанак Петровић није био позван, али се ипак појавио. После размене оштрих речи са Стојановићем, изашао је констатујући да је састанак нелегитиман, јер су на њега позвани само они који подржавају Симића.

– Симић смењује људе у влади Косова по својој вољи. Првог радног дана после шест месеци бојкота косовских институција сазнали смо, и то из медија, да се мењају наши заменици. Сви ми, представници Срба који смо овде три године готово да ништа конкретно нисмо урадили, осим што смо се борили ко ће коју фотељу да узме – констатовао је Петровић.

Бранимир Стојановић пак тврди да нема говора да је дошло до раскола унутар листе, већ сматра да појединци дају себи за право да буду важнији од интереса српских народа.

– Они који се не понашају у складу са политиком Српске листе биће санкционисани као што су били до сада. До јуче је Симић био једини овлашћен у ЦИК-у и нико није могао да га смени, а сада је неко преко ноћи, очигледно због нечије политичке воље или идеје, то урадио – приметио је Стојановић.

Стојановић тврди да Јаблановић није, нити ће бити председник Српске листе и да све што се сада дешава показује да је овај пристао да буде инструмент у рукама косовских политичара и да ради против српских интереса. Позиција председника Српске листе је више формална и, осим управљања и делегирања у бирачким одборима, нема велики значај.

– Међутим, има симболички значај. С друге стране, око 300.000 евра годишње се уплаћује за активности посланика и очито је то појединцима интересантно као плен. Оно што у неком регистру пише не значи да ужива подршку у српском народу, а Јаблановић ту подршку сигурно нема – тврди Стојановић и указује да су Срби у прошлости показали како се односе према људима који су спремни да издају српске интересе.

Доскорашњи државни секретар за рад, борачка и социјална питања у Влади Србије и некадашњи косовски министар за заједнице и повратак Александар Јаблановић каже да је од 3. априла поново на челу коалиционог српског блока – листе Српска и да су на тај начин престала овлашћења која је као в. д. председника имао Симић.

Јаблановић подсећа да је он оснивач и председник Српске и да је интерним договором, након што је замрзао статус, за вршиоца дужности поставио Симића.

– У мају 2014. године основао сам и у ЦИК-у регистровао Српску листу. Самим оснивањем постао сам председник политичког блока. Листа је формирана како би се Србима на КиМ омогућило политичко деловање. Међутим, од новембра 2015. године до пре неколико дана Симић је са још неколико људи покушао да од Српске направи затворени клуб постављајући се као да има некакво ексклузивно право кад је српски народ у питању. Његовом сменом спречио сам да тај „клуб” одређује политичку будућност српског народа на Космету – рекао је Јаблановић за „Политику”, додајући да није „самозвани” председник и да ће народ на локалним и парламентарним изборима показати ко „има већину”.

Он позива на ТВ дуел све српске представнике који њега прозивају и лажно оптужују, па чак иду дотле да јавно, где год стигну, говоре како се вратио како би у скупштини подржао закон о формирању војске Косова.

– Морам да реагујем и тим великодушним српским представницима у „клубу” поручим да ја и људи око мене, никада, ни под каквим условима нећемо подржати тај закон. Врло је неозбиљно што се тако тешке теме потежу зарад дневнополитичких поена. Многобројне малверзације се везују за Симића. Од тога да је једнострано покушао да смени министре које су већина у Српској, као и он, подржали, преко фалсификовања докумената, до урушавања финансијске стабилности Српске, која је у његовом мандату ушла у велики минус – тврди Јаблановић.

Његове наводе одбацује Славко Симић који уверава да се Јаблановић служи фалсификатима и да ће о томе бити обавештен ЦИК.

– Српска листа је парламентарни политички субјекат који партиципира у влади и нелогично је да у канцеларији за регистрацију политичких субјеката дође неко и промени челника Српске листе, а да при том ни та канцеларија не обавести председника да је то урађено. Очито је да је постојала нека снажна политичка подршка из приштинских институција и очигледно је, нажалост, да су се неком нешто обећали – каже Симић.

Биљана Радомировић

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*