Нови Сад: Мајка са петоро деце остала на улици без крова над главом

Плац на коме је кућица приватизован, па ће Ђуркићи из Новог Сада морати да се иселе. Мајка, у страху да ће јој одузети малишане, тражи смештај

0

УЏЕРИЦА на ледини новосадског насеља Лиман 4, без струје и воде, претходних 15 година је дом седмочланој породици Ђуркић, која одатле сада мора да се исели, јер је земљиште постало приватно. Склепана кућица предвиђена је за рушење, а други смештај немају. Брачни пар Бојана (29) и Предраг (34), родитељи петоро малишана, Катарине (13), близнакиња Бебе и Бубе (11), Пеђе (9) и Бојане (6), са својом нејачи, наћи ће се на улици, ако им се што пре не помогне.

Верујући да ће уз помоћ хуманих људи успети да нађу нови кров, мајка Бојана каже да јој је најважније да је и у овим, за њих најтежим тренуцима, породица сложна. Ипак, највише је брине да ће јој уколико заврше на улици, одузети децу. Још жели да њена деца наставе школовање у ОШ „Жарко Зрењанин“, коју похађају.

А, управо су предавачи и директор у овој осмолетки, сазнавши за тешку ситуацију својих ђака, покренули акцију за Ђурковиће.

– Претходних деценију и по нико нас није дирао – каже забринута Бојана. – Ово је било напуштено, уселили смо се и стварали породицу, живели како знамо и умемо, али сложно и у љубави. Крајем јануара смо сазнали да је наша барака предвиђена за рушење, и да морамо да одемо одавде. Од Центра за социјални рад смо тражили смештај, поднела сам документацију, али је речено да не испуњавамо услове.

Кад стигну багери, седмочлана породица, нажалост, одатле нема куд. Социјална помоћ од 16.000 динара и 10.000 дечјег додатка, једина су сигурна примања. Кућни буџет допуне и сакупљањем секундарних сировина, али откад је пре месец дана глава породице Предраг доживео инфаркт и уграђен му је стент, поред свакодневних обавеза око деце, овим додатним послом се бави само Бојана.

– Трудимо се да и у оваквим условима ишколујемо децу и изведемо их на пут да постану добри људи. – Захвални смо школи јер нам помаже од првог дана да обезбедимо књиге и прибор.

ЛЕПО ВАСПИТАНИ МАЛИШАНИ

ЖАРКО Мушицки, директор ОШ „Жарко Зрењанин“, каже да колектив жели да помогне својим ђацима.

– Они су врло лепо васпитани и културни и са њима никада није било никаквих проблема – истиче Мушицки. – Школа ће организовати хуманитарну приредбу или концерт, а приход иде породици Ђурковић.

РАЧУН ЗА ПОМОЋ

У АКЦИЈУ за Ђуркиће укључило се и Удружење грађана „Нови Сад“, а његов председник Горан Бајшански је апеловао на људе да помогну. Сви који су у могућности да донирају новац за куповину или изнајмљивање куће могу га уплатити на жиро рачуне: Банка Интеза: 160-450858-70 и Војвођанска банка: 355-3200555580-26 – девизни рачун.

Љ. Прерадовић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*