Novi Sad: Majka sa petoro dece ostala na ulici bez krova nad glavom

Plac na kome je kućica privatizovan, pa će Đurkići iz Novog Sada morati da se isele. Majka, u strahu da će joj oduzeti mališane, traži smeštaj

0

UDŽERICA na ledini novosadskog naselja Liman 4, bez struje i vode, prethodnih 15 godina je dom sedmočlanoj porodici Đurkić, koja odatle sada mora da se iseli, jer je zemljište postalo privatno. Sklepana kućica predviđena je za rušenje, a drugi smeštaj nemaju. Bračni par Bojana (29) i Predrag (34), roditelji petoro mališana, Katarine (13), bliznakinja Bebe i Bube (11), Peđe (9) i Bojane (6), sa svojom nejači, naći će se na ulici, ako im se što pre ne pomogne.

Verujući da će uz pomoć humanih ljudi uspeti da nađu novi krov, majka Bojana kaže da joj je najvažnije da je i u ovim, za njih najtežim trenucima, porodica složna. Ipak, najviše je brine da će joj ukoliko završe na ulici, oduzeti decu. Još želi da njena deca nastave školovanje u OŠ „Žarko Zrenjanin“, koju pohađaju.

A, upravo su predavači i direktor u ovoj osmoletki, saznavši za tešku situaciju svojih đaka, pokrenuli akciju za Đurkoviće.

– Prethodnih deceniju i po niko nas nije dirao – kaže zabrinuta Bojana. – Ovo je bilo napušteno, uselili smo se i stvarali porodicu, živeli kako znamo i umemo, ali složno i u ljubavi. Krajem januara smo saznali da je naša baraka predviđena za rušenje, i da moramo da odemo odavde. Od Centra za socijalni rad smo tražili smeštaj, podnela sam dokumentaciju, ali je rečeno da ne ispunjavamo uslove.

Kad stignu bageri, sedmočlana porodica, nažalost, odatle nema kud. Socijalna pomoć od 16.000 dinara i 10.000 dečjeg dodatka, jedina su sigurna primanja. Kućni budžet dopune i sakupljanjem sekundarnih sirovina, ali otkad je pre mesec dana glava porodice Predrag doživeo infarkt i ugrađen mu je stent, pored svakodnevnih obaveza oko dece, ovim dodatnim poslom se bavi samo Bojana.

– Trudimo se da i u ovakvim uslovima iškolujemo decu i izvedemo ih na put da postanu dobri ljudi. – Zahvalni smo školi jer nam pomaže od prvog dana da obezbedimo knjige i pribor.

LEPO VASPITANI MALIŠANI

ŽARKO Mušicki, direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“, kaže da kolektiv želi da pomogne svojim đacima.

– Oni su vrlo lepo vaspitani i kulturni i sa njima nikada nije bilo nikakvih problema – ističe Mušicki. – Škola će organizovati humanitarnu priredbu ili koncert, a prihod ide porodici Đurković.

RAČUN ZA POMOĆ

U AKCIJU za Đurkiće uključilo se i Udruženje građana „Novi Sad“, a njegov predsednik Goran Bajšanski je apelovao na ljude da pomognu. Svi koji su u mogućnosti da doniraju novac za kupovinu ili iznajmljivanje kuće mogu ga uplatiti na žiro račune: Banka Inteza: 160-450858-70 i Vojvođanska banka: 355-3200555580-26 – devizni račun.

LJ. Preradović, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*