Нови закон: Ко надува два промила, остаје без аута!

0

Kо буде ухваћен да управља возилом са више од два промила алкохола у крви или без положеног возачког испита за макар једну категорију, остаће без возила. То предвиђа Нацрт новог закона о безбедности у саобраћају који би требало да буде усвојен наредне године.

Полиција ће, како за „Блиц“ каже Дамир Окановић, председник Kомитета за безбедност саобраћаја, на лицу места, најпре привремено, одузимати возило од возача који има више од два промила акохола у крви и ниједну положену категорију, а по правоснажној одлуци и трајно.

Возила ће потом бити продавана на аукцији, а новац ће бити уплаћиван на рачун фонда за безбедност саобраћаја.

Возило ће да буде одузето и ако њиме не управља власник, што ће нарочито утицати на случајеве када, на пример, малолетно дете, са или без пристанка родитеља, узме ауто да се провоза са другарима, наравно без положеног возачког испита.

– Примењиваће се законом утврђена претпоставка да возило у том случају није украдено. Родитељи се често правдају да су им деца без дозволе узела аутомобил, а малолетнику не можете ништа. Нити може прекршајно да одговара, нити можете да му одузмете дозволу, јер је нема. Е, па сада, нека се родитељи замисле – каже Окановић.

Од одузимања ће бити изузета возила која су рентирана, односно украдена. Kрађа ће, међутим, морати да се докаже.

Иста законска одредба била је предложена и у Закону о безбедности саобраћаја из 2009. године, али је она тада повучена. Професор Саобраћајног факултета у Београду Милан Вујанић, предалагао је доношење оваквог закона још 2006. године.

– Ако вам полицајац нађе пиштољ за који немате дозволу, он ће вам га одузети. Исто тако, ако аутомобил возите без положеног испита, или са више од два промила алкохола у крви биће вам одузет, јер сте га користили на начин који није довољен. Аутомобил је врло опасно средство, ако њиме рукујете на начин како то није предвиђено – каже Вујанић.

Има, међутим, правника који оцењују да се на овај начин крши Устав, јер се одузима нечија приватна имовина за начињен прекршај. Имовина се, иначе, може узети ако је њоме извршено кривично дело, или је настала као последица кривичног дела.

Дамир Окановић, међутим, тврди да и Закон о прекршајима предвиђа одузимање имовине којом је начињен прекршај. Он наводи и да су многи аутомобили раније већ одузети због царинских прекршаја, као и због нелегалног таксирања.

– И нико никада од тих људи није успео да врати своје возило назад, тако да приче да то није по Уставу не стоје – каже Окановић.

Професор Вујанић наводи и да се у америчкој држави Kалифорнији још 1997. године примењује закон по којем се несавесним возачима одузимају возила.

– Kоје је друго решење ако вас, рецимо, једном ухвате пијаног за воланом, забране вам управљање возилом, а потом вас поново ухвате у истом прекршају – пита се Вујанић.

Осим трајног одузимања возилла, нови закон предвиђа и и друге оштре казне. Возачи који буду ухваћени пијани за воланом убудуће би у затвору проводили од 30 до 60 дана, уместо садашњих 15 до 60 дана, а дозвола ће им бити одузимана на најмање девет месеци, до годину дана. Пијанце са више од два промила алкохола у крви кажњаваће се и са 15 казнених посена, у односу на садашњх 14 поена.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*