Ново одлагање: Одлука о изручењу Харадинаја 27. априла

0

Суд у француском граду Kолмару поново је одложио изрицање пресуде Рамушу Харадинају о изручењу Србији, овог пута за 27. април.

У наставку седнице Апелационог суда у Kолмару, на којој се данас разматрао захтев Србије за изручење Харадинаја, тужилац је навео да је он оптужен за убиство Рома на Kосову и Метохији.

Тужилац је прочитао неколико ромских имена и рекао да је Харадинај предводио људе у извршавању тих злочина.

Харадинај је под истрагом српског тужилаштва за ратне злочине на KИМ 1998. и 1999. године.

Апелациони суд у Kолмару треба да размотри захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја због оптужби да је извршио ратне злочине на Kосову и Метохији.

Харадинај се данас пре почетка рочишта осмехивао новинарима и ћаскао са својом адвокатицом. Његове присталице биле су данас окупљене испред судске зграде, а поједини су стигли и четири сата пре почетка.

Харадинај се нада слободи

У изјави за приштинске медије Харадинај позвао своје симпатизере да буду мирни јер сматра да је „правда у целости на његовој страни“. Ово је иначе било треће рочиште о захтеву Србије за изручење Харадинаја који је оптужен за ратне злочине на Kосову током рата 1998. и 1999. године.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на аеродрому у Базелу, по Интерполовој потерници Србије због оптужби за ратне злочине. Француски суд га је 12. јануара условно пустио да коначну одлуку о изручењу чека на слободи у Француској.

Харадинаја је 2012. године Хашки трибунал за ратне злочине у бившој Југославији ослободио оптужбе за ратни злочин.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*