Новосађани испред Кембриџа и Оксфорда: Пројекат „Антарес“ освојио прво место на конкурсу ЕУ!

0

Пројекат „Антарес“, новосадског института „БиоСенс“, освојио је прво место у Европи у оквиру позива Европске комисије „Хоризонт 2020 – тајминг“, намењеног стварању европских центара изврсности у научним истраживањима.

Руководилац пројекта „Антарес“ Весна Црнојевић Бенгин каже да је прво место освојено у конкуренцији од скоро 200 пројеката из целе Европе, у којима су учествовале најјаче европске научноистраживачке институције, попут универзитета из Оксфорда и Kембриџа, института „Макс Планк“ и „Фраунхофер“.

Циљ пројекта „Антарес“ је да развије институт „БиоСенс“ у европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде.

Пројекат настоји да кроз синергију ИТ сектора и пољопривреде развија пољопривреду као најзначајнији сегмент домаће индустрије, врши трансфер иновација из истраживања у привреду и тако убрзава економски развој земље.

„Антарес“ има буџет од 28 милиона евра, од чега 14 милиона представљају бесповратна средства ЕУ, а 14 милиона је национално суфинансирање које је већ обезбиједила Влада Србије.

Новосадски „БиоСенс“ је један од водећих европских научноистраживачких института посвећен савременим примјењеним и тржишно-оријентисаним истраживањима у области пољопривреде и хране.

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*