Новосађанин отворио полицијски паб, где се чува једна од највећих колекција амблема, шапки и униформи на Балкану.

0

Попут правог Музеја полиције, Борис Ладишић направио је полицијски паб, где се чува једна од највећих колекција амблема, шапки и униформи на Балкану.

ec-ktkqturbxy80mtdhnmiynteynzyxztyxnwfkzdm0nwjjnwiymtg2ni5qcgvnkzuczqjsamld
Ладишић, полицајац у пензији, у последњих петнаестак година скупио је око 3.500 полицијских амблема. Томе је додао и колекцију од око 100 полицијских шапки, више од 50 беретки, те десетак полицијских и војних униформи.

imktkqturbxy8wmdcxmdnhnjc2y2q3ngfimjvjm2jinthmytkznjvmyi5qcgvnkzuczqjsamld

Док се не отвори музеј, експонати су сада у пабу, а остатак у његовом стану. Са овим хобијем почео је 2000. године, када се опорављао после рањавања на задатку, па је „имао вишка времена“. Његов стан шарени се од полицијских амблема из свих крајева света, на полицама су послагане шапке и беретке, а у углу стоји свечана церемонијална униформа француског жандарма.

lcdktkqturbxy9jmzixmtexytvhmzezymi4ywziytczmdq2mjk4ndi5zs5qcgvnkzuczqjsamld

– Најлепши део свега је што ми је овај хоби отворио прозор у свет. Имам другове, од нашег региона преко Америке до Азије. Наравно, дружимо се већином преко интернета, где размењујемо ствари – прича Ладишић

5ncktkqturbxy9iodfjn2qwnze4yzi1mjrmythkyjrhyzeyyzrjmgrinc5qcgvnkzuczqjsamld

Једино правило којег се од почетка држи је да никада не продаје нити купује ове ствари. Један део добија трампом, а други му поклоне.

hvpktkqturbxy84nwiwotdlzwfmzwu4ymu2yjbin2m0yjq3n2y0ythkny5qcgvnkzuczqjsamld

– Наши амблеми су јако тражени зато што су ретки и зато што је нажалост код нас било рата, па су рецимо ови са Kосова одмах занимљиви. Мени није битно колико ћу ствари имати, него уживам у томе да све буде оргинал и да има неку своју причу – каже Ладишић.

nt7ktkqturbxy8wnzdkzjexywzmn2iyytc2mge0y2myzdzhmzrjnjrmnc5qcgvnkzuczqjsamld

Показује нам три амблема МИЛИЦИЈА САЈ, који су јако ретки јер су се 1995. године производили свега три месеца. Вредна је и шапка коју је са своје главе скинуо генерал Младен Kурибак, бивши начелник управе полиције, и дао му кад је видео да је нема у колекцији. Поред ње је и легендарна капа њујоршке полиције. У ПУБ-у 92 најдража му је шапка из полицијске станице у Макаоу.

pgbktkqturbxy9lowjjmgninzrlodq4mjgxnju0ngeym2qzyti3otlkzc5qcgvnkzuczqjsamld-1

– Овакво место не постоји на овим просторима. Нема сигурнијег локала у Новом Саду. Мислио сам да ће пре свега полицајци бити одушевљени, али сам остао изненађен колико млади људи воле овде да долазе и распитују се за униформе и капе – објашњава је Ладишић.

ptsktkqturbxy84yjjjnjmzmmriytg2ytuzmwq1ztuyzjlkody0zwmyyy5qcgvnkzuczqjsamld-1

У његовом локалу се слуша искључиво блуз, а сваки полицајац има право на једно бесплатно безалкохолно пиће.

pjlktkqturbxy82yja0yzm1ntkzytiynmjmnta1mdq3mda2zwq0zdy5nc5qcgvnkzuczqjsamld

 

 

 

 

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*