NP „Otadžbina”: Srbi sa KiM zamoliće Putina da Vučiću održi besplatne časove patriotizma

PREMIJER TVRDI DA VOLI SRBIJU, A NE POŠTUJE NJEN USTAV I KOMADA NJENU TERITORIJU

0

USPOSTAVLJANJE i izgradnja tri granična prelaza između Kosova i Metohije i centralne Srbije samo je još jedan u nizu dokaza da se aktuelni režim Aleksandra Vučića odrekao Kosova i Metohije.

Izgovor da je taj sporazum postignut još 2011. godine, kada je na vlasti bila Vlada Mirka Cvekovića, nije opravdanje imajući u vidu da je Ustavni sud Republike Srbije svojom odlukom broj IUO321/2013 (Službeni glasnik 98/11) poništio uredbu Vlade Republike Srbije o prelasku administrativne linije prema Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohiji (sporazum o IBM) na kojoj se zasnivao sporazum koji je parafirao Borko Stefanović.

Nažalost, iako je odluka Ustavnog suda bila obavezujuća za Vladu Aleksandra Vučića on je nije sproveo u delo i neustavni administrativni prelazi i dalje funkcionišu. Što je još gore, srpski premijer sem postojećih gradi nove granične prelaze, od kojih je jedan između opština Zvečan i Novi Pazar a drugi između opština Medveđa i Kosovska Kamenica.

Inače, obaveštavamo građane Srbije da je gradnja ovih graničnih-administrativnih prelaza od tvrdog materijala a investitor je Evropska unija, glavni pokrovitelj nezavisnog Kosova, što jasno potvrđuje da je aktuelna vlast prihvatila Kosovo kao nezavisnu državu.

Zadnjih dana obasuti smo izjavama aktuelnog predsednika Vlade da on voli Srbiju, što je prosto čudno imajući u vidu da sam ne poštuje Ustav sopstvene države a na delu komada i predaje deo teritorije Srbije.

Nažalost, ovo nije jedina odluka Ustavnog suda Republike Srbije po kojoj nije postupila aktuelna Vlada, jer ista u delo nije sprovela ni druge odluke kojima je konstatovano da postignuti sporazumi nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije. Reč je o sporazumima o katastru, matičnim knjigama, diplomama, registarskim tablicama, slobodi kretanja i dr.

Juče je predsednik Ruske Federacije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin potpisao ukaz o priznavanju dokumenata samoproglašenih Donjecke i Luganske republike. Ovo treba da bude primer aktuelnom predsedniku Vlade kako se štite državni i nacionalni interesi jedne zemlje. Sa druge strane, Aleksandar Vučić nema ni hrabrosti ni smelosti da raspiše lokalne izbore na teritoriji Kosova i Methije, na šta je u obavezi od 2013. godine kada je nezakonito raspustio skupštine opština koje su funkcionisale po zakonima Republike Srbije.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da su Srbi sa Kosova i Metohije još 2010. godine proglasili Vladimira Putina za počasnog građanina Kosova i Metohije. Shodno tome, Srbi iz južne srpske pokrajine zamoliće ruskog predsednika da srpskom premijeru održi besplatne časove patriotizma o tome kako se brane i štite nacionalni i državni interesi.

(saopštenje Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“)

POSTAVI ODGOVOR

*