О. Александрович: „Русија би могла да се одрекне Косова због Крима“

1

Амбасадор Украјине у Београду Олександр Александрович изјавио је да став Украјине да не призна једнострано проглашену независност Косова остаје исти.

Међутим, изразио је сумњу да би Русија могла да се „одрекне Косова“ ако Запад призна Крим.

„Данас Русија чува свој вето о независности Косова, сутра га може укинути. Русија је вето ставила не зато што много воли Србе, већ зато што то одговара њиховој политици. Путин је истакао да је спреман да се одрекне Косова ако Запад призна Крим. У политици нема братства и пријатељства, само интереса“, тврди Александрович.

Он је за „Блиц“ нагласио да Украјина не признаје Косово као државу и подсетио да је та земља у квалификацијама за ЕП у кошарци 2017. и СП 2018. у фудбалу добила исту групу као Косово, али је одлучила да своје утакмице игра ван граница Украјине.

„У супротном, морали бисмо да им прихватимо пасоше као легитимне. С друге стране, Руси су примили грађане с косовским документима“, рекао је Александрович оцењујући да „није фер“ што нико не каже ни хвала када Украјина брани српски став.

Амбасадор сматра и да Србија са Украјином има више заједничког него са Русијом.

„Ми смо такође православни народ. Ви имате Косово, ми имамо Крим и исток Украјине. Као и на Косову, ту су дошли људи са огромном количином оружја, које су добили споља и отели нам територије“, тврди Александрович.

Говорећи о ситуацији у Украјини, амбасадор тврди да се ради о „агресији Русије“, а да Запад покушава да помогне.

ТАНЈУГ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*