Обама: Русија силом покушава да поврати изгубљену славу

0

Амерички председник Барак Обама оптужио је Русију да покушава да силом поврати моћ, у тренутку када Москва, како наводи АФП, војно учествује у Сирији и Украјини.

„У свету, који је иза себе оставио доба царства, видимо Русију како покушава силом да поврати изгубљену славу”, рекао је Обама у Генералној скупштини УН.

Према оцени америчке агенције АП, жестока дебата о Русији показује колико је мало напретка постигнуто у помирењу различитих интереса између две силе, што је довело до тога да криза у Сирији и даље траје.

Обама је изнео своје критике на рачун Русије док је представљао „дијагнозу светских болести”.

Његове дугогодишње разлике са руским председником Владимиром Путином око Украјине прате интензивна неслагања око будућности Сирије, као и низ неуспелих покушаја Москве и Вашингтона да заједно реше грађански рат у тој земљи.

Пре годину дана, подсећа АП, Обама је стајао на истом месту позивајући на одлазак с власти сиријског председника Башара Ал-Асада, док је, с друге стране, руски председник Владимир Путин упозорио да би била грешка напустити Асада.

У години која је уследила, утицај Москве у сукобима у Сирији се значајно повећао, а руска војна интервенција помогла је у јачању Асадовог положаја – преноси Танјуг.

Обама: Дипломатија једини начин за решавање сукоба у Сирији

ЊУЈОРК– Амерички председник Барак Обама поручио је данас да је дипломатија једини начин да се окончају „брутални петогодишњи сукоби у Сирији”.

„Нема коначне војне победе, мораћемо да наставимо тежак дипломатски рад у циљу заустављања насиља и достављања помоћи онима којима је то потребно”, рекао је Обама у Уједињеним нацијама, преноси АФП.

Амерички државни секретар Џон Кери раније данас је рекао да прекид ватре у Сирији „није мртав”, и поред наставка борби у тој земљи.

„Прекид ватре није мртав”, рекао је Кери у кратком обраћању новинарима након састанка Међуародне групе са подршку Сирији, који ће се наставити у петак.

Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура рекао је да још има наде за нови прекид ватре, али и да су се учесници састанка сагласили да је угрожен.

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон изјавио је да је превладало расположење да не треба дићи руке.

Француски министар спољних послова Жан-Марк Еро рекао је да је састанак био напет, али да би друге земље требало да помогну да Москва и Вашингтон превазиђу разлике.

„Био је то драматичан састанак, расположење је било тешко. Има ли наде – још не могу да одговорим, али треба да учинимо све што можемо”, навео је он.

Еро сматра да је америчко-руски преговарачки оквир достигао своје границе и каже да Американци и Руси не могу сами.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*