Obama: Rusija silom pokušava da povrati izgubljenu slavu

0

Američki predsednik Barak Obama optužio je Rusiju da pokušava da silom povrati moć, u trenutku kada Moskva, kako navodi AFP, vojno učestvuje u Siriji i Ukrajini.

„U svetu, koji je iza sebe ostavio doba carstva, vidimo Rusiju kako pokušava silom da povrati izgubljenu slavu”, rekao je Obama u Generalnoj skupštini UN.

Prema oceni američke agencije AP, žestoka debata o Rusiji pokazuje koliko je malo napretka postignuto u pomirenju različitih interesa između dve sile, što je dovelo do toga da kriza u Siriji i dalje traje.

Obama je izneo svoje kritike na račun Rusije dok je predstavljao „dijagnozu svetskih bolesti”.

Njegove dugogodišnje razlike sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom oko Ukrajine prate intenzivna neslaganja oko budućnosti Sirije, kao i niz neuspelih pokušaja Moskve i Vašingtona da zajedno reše građanski rat u toj zemlji.

Pre godinu dana, podseća AP, Obama je stajao na istom mestu pozivajući na odlazak s vlasti sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, dok je, s druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da bi bila greška napustiti Asada.

U godini koja je usledila, uticaj Moskve u sukobima u Siriji se značajno povećao, a ruska vojna intervencija pomogla je u jačanju Asadovog položaja – prenosi Tanjug.

Obama: Diplomatija jedini način za rešavanje sukoba u Siriji

NJUJORK– Američki predsednik Barak Obama poručio je danas da je diplomatija jedini način da se okončaju „brutalni petogodišnji sukobi u Siriji”.

„Nema konačne vojne pobede, moraćemo da nastavimo težak diplomatski rad u cilju zaustavljanja nasilja i dostavljanja pomoći onima kojima je to potrebno”, rekao je Obama u Ujedinjenim nacijama, prenosi AFP.

Američki državni sekretar Džon Keri ranije danas je rekao da prekid vatre u Siriji „nije mrtav”, i pored nastavka borbi u toj zemlji.

„Prekid vatre nije mrtav”, rekao je Keri u kratkom obraćanju novinarima nakon sastanka Međuarodne grupe sa podršku Siriji, koji će se nastaviti u petak.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da još ima nade za novi prekid vatre, ali i da su se učesnici sastanka saglasili da je ugrožen.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson izjavio je da je prevladalo raspoloženje da ne treba dići ruke.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero rekao je da je sastanak bio napet, ali da bi druge zemlje trebalo da pomognu da Moskva i Vašington prevaziđu razlike.

„Bio je to dramatičan sastanak, raspoloženje je bilo teško. Ima li nade – još ne mogu da odgovorim, ali treba da učinimo sve što možemo”, naveo je on.

Ero smatra da je američko-ruski pregovarački okvir dostigao svoje granice i kaže da Amerikanci i Rusi ne mogu sami.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*