Obamina oproštajna evropska turneja: Atina kao blindirana kula

Odlazeći predsednik SAD u Grčkoj na svojoj oproštajnoj evropskoj turneji

0

OBAMINA poseta Atini trebalo je da bude istorijski događaj, ali je od pre nekoliko dana, kada je sa izborom republikanskog kandidata postalo jasno da ne samo on već i demokrate napuštaju Belu kuću, njegova politička zvezda poprilično izgubila sjaj, pa i sam događaj nema željeni značaj i simboliku.

Ali bez obzira na to Atina je od ponedeljka popodne, a tako će biti i narednih 48 sati, postala neprobojna, sa svih strana višestruko skenirana, blindirana kula.

Precizno vreme sletanja aviona predsednika Obame, čuvenog “Er fors 1”, kao i hotel u kome će boraviti, lokacije na kojima će govoriti o svetskoj ekonomiji i grčkoj dužničkoj krizi, iz sata u sat se menjaju. Ono što se zna je da je u Atinu već stigla prethodnica. Više od 300 agenata raznih službi bezbednosti već krstari Atinom. Oko hotela “Interkontinental” je prava parada američkih bezbednosnih službi. Doduše, oni se i ne kriju, a nije ih teško prepoznati pošto svi imaju istovetna tamnoplava odela, tamne naočare, istu vrstu frizure i nije teško naslutiti lako naoružanje ispod sakoa. Oko 5.000 grčkih policajaca uključeno je u sistem zaštite tokom posete.

U Atini je i oko 150 članova medicinskog tima. Poneli su sve što je neophodno za iznenadne situacije, a stigle su i dovoljne količine rezervi krvi. Tvrdi se da taj tim može uspešno da izvrši i najkomplikovanije operacije.

Na vojni aerodrom u obližnjoj Elefsini je sleteo američki vojni transporter kojim je stigla i čuvena kadilak limuzina “The Beast”- Zver. Gde god da se vozi američki predsednik to čini samo u tom oklopljenom (20 cm vrata i karoserija), blindiranom (13 cm debljina stakla), do kraja sofisticiranom automobilu-interaktivnom komunikacionom centru. Istim transporterom stigao je i ogromni rezervoar goriva, jer se u automobile američkih predsednika sipa samo provereni američki benzin.

Barak Obama je četvrti američki predsednik koji će posetiti Atinu. Pre njega glavni grad Grčke su posetili Dvajt Ajzenhauer 1959, Džordž Buš senior 1991. i Bil Klinton 1999. “Najtoplije” je dočekan Bil Klinoton tokom čije posete je gorela Sintagma zbog protesta stotine hiljada građana koji su digli glas zbog bombardovanja Srbije.

Zvonimir ŠIMUNEC, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*