Обележавање 75. годишњице Новосадске рације

0

у Новом Саду, на Кеју и на Штранду, обележавање 75. годишњице злогласне рације

Обележавање 75. годишњице Новосадске рације, злочиначке акције у Другом светском рату у којој су мађарске окупационе снаге, у више места јужне Бачке од 4. до 29. јануара 1942. године, побиле и под лед Дунава бациле неколико хиљада Срба, Јевреја, Рома и припадника других нација, биће одржано у подне на Кеју жртава рације.

Крај споменика „Породица“, молитвени помен невино настрадалима служиће патријарх српски Иринеј, уз саслужење више архијереја СПЦ и новосадског свештенства, а у име Јеврејске заједнице помен ће одржати Исак Асиел, врховни рабин Србије.

На комеморативном скупу, који заједнички организују Град Нови Сад, Јеврејска општина и Епархија бачка, грађанима ће се обратити председник Србије Томислав Николић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

После традиционалног окупљања на Кеју, пригодан помен жртвама Рације биће одржан и крај спомен–плоче постављене 2013. године на дунавској плажи Штранд, где су у тој геноцидној акцији, спроведеној на више локација у граду од 21. до 23. јануара 1942, Хортијева војска и припадници мађарске полиције и жандармерије убили највише Новосађана.

– Од овог 23. јануара у свим новосадским школама биће уведен школски час посвећен сећању на жртве Рације – рекао је Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације.

А члан тог одбора и секретар Епархије бачке, протојереј Владан Симић, најавио је да ће ускоро бити покренут поступак да на Штранду буде изграђен Меморијални центар жртава Рације, где би био подигнут споменик и оформљен музеј.

У организацији Епархије бачке, у 20 сати у Српском народном позоришту биће одржана Свечана академија „Деца бесмртности“, а Културни центар Новог Сада ће један од најтрагичнијих догађаја у историји града обележити низом догађаја у оквиру програма под називом „Ледена тишина“.

 

 

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*