Обележавање 75. годишњице новосадске рације (ВИДЕО)

Седамдесетпета годишњица новосадске рације, биће обележена у понедељак 23. јануара.

0

Најављено је присуство председника Србије, Томислава Николића, представника свих амбасада у Србији и других званичника.

Помен ће служити патријарх српски Иринеј.

Први пут ове године, у свим школама на територији епархије Бачке, биће одржани часови у знак сећања на једну од најмрачнијих страница историје Новог Сада.

„Захваљујући одбору основаном на нивоу покрајине, обележавање седам и по деценија од новосадске рације у којој су мађарски фашисти у само два дана под дунавски лед бацили више од 1200 Срба, Јевреја и Рома, први пут ове године, подигнуто је на много виши ниво. Пре свега због односа према жртвама“, изјавио је председник одбора Мирослав Илић.

За представнике Јеврејске општине и Српске православне цркве веома је важно да млади буду упознати са једном од најмрачнијих страница из историје њиховог града.

„Пошто се то десило пре 75 година, то је дуг период, младе људе треба упозорити, научити шта се све догодило шта се све може десети. Сведоци смо да се историја понавља, да сехоће изменити, ми са овим поменима то нећемо да дозволимо“, каже Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад.

„Дакле наш је задатак да говоримо истину. Јеванђеље нам сведочи да једино истина може да ослободи човека. Задатак СПЦ и свих у одбору јесте да упознавањем јавности и промовисањем културе сећања спречимо било какав реваншизам“, каже протојереј Владан Симић, секретар Епархије Бачке.

Уз традиционално полагање венаца и помен код споменика на кеју жртава рације и на Штранду, први пут ове године школама које покрива Епархија Бачка биће подељене књиге и документрани филм о рацији, одржани историјски часови, а најављен је и организовани одлазак ђака на помен.

Предвиђена је и Свечана академија, а једино ће због забране пловидбе изостати традиционално спуштање венаца у Дунав.

У организационом одбору истичу да ће им први наредни задатак бити изградња меморијалног центра за све страдале у новосадској рацији.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*