Обелодањено ко је хрватски шпијун ухапшен у Београду због одавања информација од државног значаја!

0

ОПЕРАТИВЦИ Безбедносно-информативне агенције (БИА), београдског центра, ухапсили су у петак Чеду Чоловића (57) за кога се основано сумња да је био шпијун једне хрватске обавештајне службе. Он је пензионисани официр Војске Републике Српске Крајине и био је задужен за безбедност 75. моторизоване бригаде.

Родом је из Дрниша, али има пребивалиште у Београду и има двојно држављанство – српско и хрватско! Како незванично сазнајемо, реч је о особи која је имала приступ важним државним информацијама.

Поводом случаја хапшења Чоловића који се сумњичи да је је хрватски шпијун, Више јавно тужилаштво огласило се саопштењем у ком је потврђено да је ухапшени радио за хрватску обавештајну службу, као и да је имао држављанство Србије и Хрватске. У саопштењу се даље наводи да је од 1990. године живео и радио у Републици Хрватској, после чега му је место пребивалишта било у Републици Србији.

Акција је спроведена у сарадњи Безбедносно-информативне агенције и Вишег јавног тужилаштва у Београду, а осумњиченом је одређено задржавање од 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужиоцу на саслушање.

– Тужилаштво ће у складу са својим уставним и законским овлашћењима наставити поступање у правцу утврђивања свих околности наведеног догађаја, водећи рачуна о заштити виталних интереса Републике Србије, а све у циљу потпуног утврђења свих радњи које чине обележја овог кривичног дела у оквиру својих законских овлашћења.

Након спроведене истраге и утврђеног чињеничног стања јавност ће о томе бити благовремено обавештена – каже Више јавно тужилаштво у Београду у свом саопштењу.
Како је пренео хрватски портал Индекс.хр, ухапшени хрватски шпијун у Београду бавио се официрима ЈНА против којих Хрватска већ јесте или би тек требало да покрене кривичне поступке због дела почињених током рата 1991-1995. године.

– Српске службе већ неко време прате дотичног и прикупљају информације о њему – каже извор за хрватски портал. – Познато је где се тачно налазио, у којим местима уз границу, са својим колегама с хрватске стране и са киме је све био у контакту.
На терет му се ставља кривично дело – шпијунажа.

У Министарству спољних послова у Загребу су за „Новости“ рекли да „немају никакву званичну информацију, па не могу ни потврдити ни демантовати да је у Београду ухапшен човек који се сумњичи да је хрватски шпијун“. Хрватске дипломате грозничаво су покушавале да прикупе неке податке, али то им није успевало.

– Не искључујемо могућност ни да се ради о некој представи, али засада не можемо ни то да тврдимо – речено је нашем листу, уз напомену да ће се званичним каналима од српских власти тражити подаци и детаљи о целом случају.

Према незваничним сазнањима, особа за коју се сумња да је реч о хрватском шпијуну, дуже је време праћена. Документовани су сви њени контакти са особама из Војске Србије, полиције, других државних органа, али и хрватским обавештајцима.
Овај хрватски шпијун је, наводно, прикупљао податке о безбедносним структурама Србије, али и о плановима наменске индустрије, као и око уговора о извозу наоружања у иностранство…

Сви хрватски медији и портали као главну вест пренели су информацију о хапшењу особе осумњичене за шпијунажу у корист Хрватске. Поједини загребачки интернет-портали питали су се да ли је радио за Сигурносно-обавештајну агенцију или Војну сигурносно-обавештајну агенцију. Они чак доводе у питање истинитост информације, да је реч о хватању хрватског шпијуна. Иначе, раније током поподнева појавиле су се различите информације о особи која је приведена. Једна верзија је гласила да је реч о жени са иницијалима Б. М.

ПРЕД СУДОМ

Више од деценије траје и поступак против Момчила Перишића, бившег начелника Генералштаба Војске Југославије. Он је у време покретања „шпијунске афере“ био потпредседник Владе Србије. Ухапшен је 14. марта 2002. године у мотелу „Шарић“ на Ибарској магистрали, док је био у друштву са Џоном Нејбором, службеником америчке амбасаде. Наводно, ухваћен је у тренутку док је Нејбору предавао строго поверљива документа која су се односила на учешће припадника ВЈ у ратним операцијама на простору бивше СФРЈ. Поједини медији објавили су и да је у моменту хапшења од Нејбора узимао коверту.

ЗАПРЕЋЕНА КАЗНА ОД ТРИ ДО 15 ГОДИНА

ПРЕМА Кривичном законику Србије, казна од три до 15 година затвора запрећена је за оне који тајне – војне, економске или службене саопште, предају или учине доступним страној држави, страној организацији или лицу које им служи. Затвор од пет до 15 година запрећен је за оне који за страну државу или организацију стварају обавештајну службу у Србији или њоме руководе. Од једне до 10 година затвора запрећено је у случају ступања у страну обавештајну службу, а једна до осам година у случају прибављања тајних података или докумената у намери да се саопште или предају страној држави, организацији или особи која им служи.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*