„Обиђите“ руски и амерички сегмент МСС, место где нема политичких размирица! (ВИДЕО 360°)

Најновија панорамска видео-тура кроз Међународну свемирску станицу приказује космонаута Андреја Борисенка како посећује два најстарија модула, један амерички и један руски. Говори још о занимљивостима две сектора станице.

0

„Звезда“ је била трећи модул који је у орбиту лансиран у јулу 2000. године. За разлику од већине америчких модула, који су донети шатловима, „Звезду“ је до орбите донела ракета „протон“, али је после морала да се сопственим погоном наводи до Међународне свемирске станице (МСС).

Оно што је посебно занимљиво јесте што се њени потисници могу прилагодити да помере читаву станицу, као што је то био случај 2007. године.

„’Звезда’ је срце руског сектора МСС. Из ње се контролишу сви контролни модули и системи у нашем сектору, мада када је градња станице почела она је била одговорна за управљање целом станицом“, објашњава Борисенко.

Упркос томе што је направљена средином 80-их година за совјетску станицу „Мир-2″ која никада није заживела због пада СССР-а, тринаест метара дугачка „Звезда“ садржи две одаје за спавање, медицинску станицу, ве-це, траку за трчање, зону за научне експерименте и трпезарију.

„Ово је наша свемирска кантина иако ја баш не волим ту реч. Више волим да је зовем нашом кухињом. Једно од мојих омиљених места дефинитивно. Овде можемо удобно да седнемо и причамо, гледамо телевизију и уживамо у посластицама из фрижидера“, истиче руски космонаут.

Борисенко даље води гледаоце у модел „Јунити“ (јединство), испрва назван „Ноуд-1“. Спојни модул, који је направио „Боинг“ и има шест локација за „привез“, провео је још више година у орбити од „Звезде“, а постао је други модул МСС-а када се спојио са „Заријом“ у децембру 1998. године.

Пошто сви модули морају да одговарају једни другима, али су саграђени на различитим локацијама широм планете, МСС је фасцинантан пример контраста и различитости. Борисенко је показао просторију за ручавање на „Јунитију“, где амерички чланови посаде могу да гледају телевизију и једу своју храну, мада космонаути и астронаути често деле једни са другима своје порције као знак другарства, добре воље и жеље да пробају нешто другачије.

И док посаде проводе већину времена у својим деловима МСС-а, где обављају већину дневних послова, чланови и чланице посада могу слободно да лебде између сектора без тражења дозволе.

У ствари, обичај је да када се на станици налазе три руска космонаута (као што је случај сада), један од њих спава у Насином модулу „Хармони“. Тренутно, Сергеј Рижиков живи ту.

РТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*