Обнавља се Црква најстарија задужбина Стефана Немање у Куршумлији

0

Манастир пресвете Богородице (Петковача) се налази Топлици у Куршумлији. Црква је најстарија задужбина Стефана Немање, изграђена је на зидинама цркве из 6. века. Настала је у периоду од 1158-1162. године. Дограђивана је у 14. веку., а радове је изводила и надгледала жена Стефана Немање Ана, прва знаменита жена и монахиња манастира, са световним именом Анастазија.
Манастирска црква је данас рушевинама, а од 1979. године се налази под заштитом државе као споменик културе од изузетног значаја.

ИСТОРИЈА:
Немања, који је владао Топлицом као удеони кнез, подигао је, прво манастир посвећен Богородици, а одмах затим и манастир посвећен светом Николи, што је, према његовим житијима, довело до његовог сукоба са старијом браћом, из кога ће изаћи као апсолутни победник. Сматра се да је манастир подигао за своју супругу Ану, која се касније замонашила и била настојница манастира као монахиња Анастасија.
Манастир је запуштен после Велике сеобе Срба 1690. године. Временом су остале манастирске грађевине порушене, као и сама црква од које су опстали само делови, који су истражени 1921. године.

Манастир Пресвете Богородице биће потпуно реконструисан и обновљен , како кажу у турустичкој организацији у Куршумлији, са благословом владике Иринеја.

Остаци цркве су у локалном народу познати под називом Петковача и око ње се сваке године на Велики Петак окупља више хиљада верника.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*