ОБНОВА СРПСКО-РУСКОГ ЦЕНТРА: Стиже нова опрема за ванредне ситуације

0

Српско-руски хуманитарни центар у Нишу најавио је данас да се планира даљи развој и набавка нове опреме што ће омогућити да центар, како се наводи у саопштењу, постане јединствена хуманитарна структура на целом Балкану

Српско-руски хуманитарни центар у Нишу најавио је данас да се планира даљи развој и набавка нове опреме што ће омогућити да центар, како се наводи у саопштењу, постане јединствена хуманитарна структура на целом Балкану.
Ове године је планирана достава пет тона средстава, која се користе за отклањање последица ванредних ситуација – агрегати, кревети, јастуци…, а такође и опрема за формирање савремене основе Центра за наставу и тренинг – полигон „Штурм“, чија је испорука планирана за децембар ове године, саопштио је СРХЦ.

Након монтаже и пуштања у рад полигона, Центар ће постати јединствена хуманитарна структура на целом Балкану, где ће моћи да се обучавају не само представници различитих установа Србије већ и колеге из суседних држава, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да је већ значајна количина опреме купљена у Србији у вредности од преко 400 хиљада долара.

„Снажан подстицај развоју Центра било је решење Владе Србије о примопредаји зграде (2017.године), у којој се сада налази СРХЦ, у власништво МУП-а Републике Србије, што нам даје могућност да изводимо радове, који се тичу модернизације просторија и преласка у логистички и наставно-тренажерни центар“, наводи се у саопштењу СРХЦ.

Додаје се и да са своје стране, Москва, у оквиру Споразума између Србије и Русије наставља да обезбеђује рад Центра и да попуњава његове резерве.

У саопштењу СРХЦ подсећа да је 2014. године формиран као структура захваљујући испорукама робе из Русије – ватрогасно-спасилачких возила, роботехнике и резерви намењених за коришћење током отклањања последица ванредних ситуација – пожара, поплава и ради обезбеђивања дејстава персонала СРХЦ-а или српских колега.

За протекле три године много од пометутог је предато на оперативно коришћење јединицама српске службе за ванредне ситуације (Сектору за ванредне ситуације МУП-а РС), локалним властима за отклањање локалних кризних ситуација и међународним организацијама за отклањање хуманитарних проблема, укључујући имовину и опрему за формирање пријемних пунктова за смештај миграната у Прешеву, Кањижи и Шиду, наводи се у саопштењу.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*