Обнову манастира Хиландар НАЈВИШЕ ПОМАЖУ РУСИ

0

Ради се о највећем подухвату од времена краља Милутина

Радови на обнови Хиландара после катастрофалног пожара у коме је изгорела цела северна половина комплекса старог више од осам векова, ових дана ушли су у петнаесту годину. Директор задужбине Хиландара Миливој Ранђић открио је досад непознату чињеницу — највећи индивидуални донатори обнове манастира су Руси.

„Досад смо завршили око 70 одсто радова на изгорелим објектима, с тим што то није једино на чему све време радимо. Прошле године имали смо обимне инфраструктурне радове у Хиландару. Када радите на једном таквом споменику — фактички ово је највећи подухват од времена краља Милутина — онда гледате да оспособите манастир да функционише и у наредном веку“, каже Ранђић.

Зашто су Руси спремнији да помогну од Срба? У питању је пре свега духовни, али и културни аспект, објашњава Ранђић.

„Култура се формира на култу, ту и почива етимологија те речи. Када сте на неком културном нивоу, а имате и духовне потребе, на један начин реагујете и перципирате како можете и треба да делујете, а када сте на неком другом нивоу, на другачији начин. Мислим да је јасно ко је на ком нивоу. Појављују се људи који могу да дају велике суме“, каже Ранђић.

Задужбина којом руководи је оперативни мост између Хиландара и Србије, али и база манастира за, како каже, „регрутовање“ монаха. У Хиландару их је тренутно педесет, са искушеницима, а наш саговорник додаје да се братија коначно увећава довољно за опстанак ове светиње.

Упоредо са обновом зидина, обнављају се и виногради манастира Хиландар, јер је препорука Унеска, под чијом је заштитом овај изузетни комплекс, да се наслеђе светске културне баштине сачува у свом изворном облику.

Глас Москве

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*