Obradović: Da sam u demokratama zapitao bih se za koga radi moj predsednik

0

Slažem se u jednom sa g. Šutanovcem: Politika Dveri se apsolutno ne poklapa sa propalom politikom EU nema alternativu i sa politikom besomučnog pljačkanja zemlje koju je sprovodio i on i koju je nastavio da sprovodi Aleksandar Vučić. Međutim, Beogradski izbori su lokalni izbori i izuzetna su prilika da se načne apsolutna vlast Aleksandra Vučića na svim nivoima. Ako Šutanovca to ne zanima, da sam u demokratama zapitao bih se za koga radi moj predsednik?
Poznato je da se Dveri i Demokratska stranka nikad ne mogu usaglasiti po pitanju ulaska Srbije u NATO, daljih pregovora o pristupanju EU, Briselskih sporazuma i ekonomskog modela koji treba primeniti u Srbiji. I tu nema spora, niti dileme ni kod glasača Dveri, ali ni kod glasača Demokratske stranke.

Moja dilema u vezi sa Šutanovčevom izjavom više se odnosi na deo da „Opozicija treba da se ujedini, oko jasne platforme, jer nije dovoljna mržnja prema bilo kome, pa da na gradske izbore izađemo s tom listom“. Odmah i otvoreno kažem: Dveri nisu deo i neće biti deo bilo kakve koalicije kojoj je osnova saradnje mržnja ma prema kome, pa i prema Aleksandru Vučiću, iako je očigledno da i on gaji neku vrstu patološke mržnje prema Dverima iz samo njemu poznatih razloga. Mi takav lični animozitet nemamo i baziramo se samo na objektivnoj kritici pogubne socio-ekonomske i nacionalne politike koju sprovodi.

Mene čudi da Šutanovac pristaje da koristi Vučićevu konstrukciju, koji sve vreme ponavlja da njega opozicioni lideri mrze. Ako je Šutanovac pristao da bude „neko ko mrzi“ kako je Vučić rekao, onda ja lično i Dveri sigurno nismo deo te koalicije. Šutanovac sebi daje za pravo da određuje ko je opozicija, a ko ne, a sam izjavama pomaže Vučiću da saradnja opozicije ne uspe.

Dveri su jasno izrazile svoj stav po pitanju koalicione saradnje: svaka saradnja na obezbeđivanju fer i poštenih izbornih uslova je neophodna, ako mislimo da SNS ne vlada Beogradom još 4 godine. Svako drugo ukrupnjavanje opozicije za beogradske izbore oko eventualne zajedničke platforme i liste opozicije u jednoj ili dve kolone mora biti predmet odluke organa pokreta i ja o tome neću odlučivati samostalno bez odluke Glavnog odbora i predsedništva Dveri.

Savetujem i svojim kolegama, liderima opozicije, da oslušnu šta im govori njihova struktura i glasači i da ne izlaze prebrzo sa svojim zaključcima, jer od njihovog opreza ponajviše zavisi uspeh njihovih stranaka i pokreta na narednim izborima. Osim ako nemaju zadatak da baš zbog njih opozicija ne uspe da ostvari dobar rezultat na narednim izborima.

Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri

dveri.rs

POSTAVI ODGOVOR

*